Način pripreme
U blender ili mašinicu za mlevenje staviti cimet, karanfilić, kardamon i sameljite na male komadiće. Sipajte aromatične začine u malu posudu, dodajte zeleni čaj, muskatni oraščić i mleko.
Zagrejte na umerenoj vatri na otprilike 10-12 minuta bez ključanja. Ostavite da odstoji i ohladi se dok spremate testo za kolač. Zasladite medom. Ako ne želite da zalivate kolač, onda koristite samo 60 ml mleka i manju količinu začina i med.
Za kolač umutite meki maslac sa šećerom, zatim postepeno dodajte haha, aromatizovano mleko (60 ml), sok i fino izrendanu koru limete, fino izrendane šargarepe i brašno sa sodom. Nije potrebno unapred daje gasimo u kiselini, ali ako želite ugasite je u soku od limete. Na kraju stavite orahe i dobro izmešajte.
Smesu prebacite u tepsiju ili okrugli kalup prema količini smese. S obzirom na to da je malo gušća, zagladite špatulom.
Kolač od šargarepe pecite na 180°C u prethodno zagrejanoj rerni otprilike 40 minuta.
Gotov kolač ostavite da se ohladi i po želji ga zalijte aromatizovanim mlekom. Ja volim suvlji kolač, zato ga nisam zalila mlekom.
Za glazuru umutite maskarpone sir sa pavlakom i šećerom. Nemojte previše mutite da se pavlaka ne bi presekla. Potrebno je samo da bude kremasta.
Prebacite u špric i špricajte ružice na kolač. pospite zlatkastim šećernim mrvicama.
Neka vam je slatko sa mojim kolačem od šargarepe i sode sa maskarpone sirom!