Bonapeti.rs»Recepti»Deserti»Kolači»Kolač od sode i šargarepe sa maskarpone sirom

Kolač od sode i šargarepe sa maskarpone sirom

Yordanka KovachevaYordanka Kovacheva
Autor
3k76116k898
Kolač od sode i šargarepe sa maskarpone sirom11 / 11
14/03/2023
Omiljeno
Skuvaj
Dodaj
Prijavi
Priprema
22 min.
Kuvanje
60 min.
Ukupno
82 min.
Porcije
12
"Šargarepe + kolač + maskarpone sir = kombinacija za milione"

Potrebni sastojci

  • šargarepe - 250 g (2 velike šargarepe)
  • jaja - 2 komada
  • šećer - 200 g (50/50 beli i smeđi)
  • kravlji maslac - 85 g, meki
  • sveže mleko - 260 ml (60 ml je za testo + 200 ml za zalivanje)
  • brašno - 200 g
  • soda bikarbona - 1 kašičica, sa blago zaobljenim vrhom
  • limeta - 1/2 komada, sok i kora
  • karanfilić - 2 klinčića
  • cimet - 1/2 štapića
  • kardamon - 2 mahune
  • zeleni čaj - 1 kašičica, listovi
  • muskatni oraščić - 1 prstohvat
  • med - 2 supene kašike
  • orasi - 50 g, krupno uiseckani
  • za frosting
  • maskarpone - 250 g
  • pavlaka - 200 ml, 35% (za mućenje)
  • šećer - 50 g (može i u prahu)
  • zlatni šećerni štapići - za dekoraciju
* merne jedinice

Način pripreme

U blender ili mašinicu za mlevenje staviti cimet, karanfilić, kardamon i sameljite na male komadiće. Sipajte aromatične začine u malu posudu, dodajte zeleni čaj, muskatni oraščić i mleko.

Zagrejte na umerenoj vatri na otprilike 10-12 minuta bez ključanja. Ostavite da odstoji i ohladi se dok spremate testo za kolač. Zasladite medom. Ako ne želite da zalivate kolač, onda koristite samo 60 ml mleka i manju količinu začina i med.

Za kolač umutite meki maslac sa šećerom, zatim postepeno dodajte haha, aromatizovano mleko (60 ml), sok i fino izrendanu koru limete, fino izrendane šargarepe i brašno sa sodom. Nije potrebno unapred daje gasimo u kiselini, ali ako želite ugasite je u soku od limete. Na kraju stavite orahe i dobro izmešajte.

Smesu prebacite u tepsiju ili okrugli kalup prema količini smese. S obzirom na to da je malo gušća, zagladite špatulom.

Kolač od šargarepe pecite na 180°C u prethodno zagrejanoj rerni otprilike 40 minuta.

Gotov kolač ostavite da se ohladi i po želji ga zalijte aromatizovanim mlekom. Ja volim suvlji kolač, zato ga nisam zalila mlekom.

Za glazuru umutite maskarpone sir sa pavlakom i šećerom. Nemojte previše mutite da se pavlaka ne bi presekla. Potrebno je samo da bude kremasta.

Prebacite u špric i špricajte ružice na kolač. pospite zlatkastim šećernim mrvicama.

Neka vam je slatko sa mojim kolačem od šargarepe i sode sa maskarpone sirom!

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

5
51
40
30
20
10
Oceni: