Način pripreme
Dugački plitki kalup za tart sa oblikovanim rubovima i odvojivim dnom - 35/11 cm. Rerna - 180 stepeni. Loptice za pečenje na testu. Papir za pečenje dužine kalupa - tart.
U posudi miksera se muti maslac otprilike 2 minute i dodaje se šećer. Muti se otprilike 3 minute. Dodaje se jaje i brašno, prosejano i pomešano sa kakaom. Muti se cela smesa otprilike 3-4 minute. Oblikuje se testo, koje se dodatno mesi na radnoj površini, uvija se u svežu foliju i drži se u frižideru otprilike 30-40 minuta. Podmazuje se kalup za pečenje.
Testo se vadi iz frižidera, ostavlja se na nekoliko minuta da se otpusti na sobnoj temperaturi i razvija se na radnoj površini u pravougaoni oblik prema dimenzijama tepsije, stavlja se, tako da dobro ulegne u njenu osnovu i po njenim zidovima i dobro se oblikuje prstima. Višak testa se sklanja. Izbocka se viljuškom na više mesta, dno testa se pokriva papirom za pečenje i stavljaju se loptice za pečenje ili pasulj.
Peče se na 180 stepeni 20-25 minuta, tako što se u poslednjih 5 minuta skida papir i loptice i dopeče se. U potpunosti se hladi.
Pavlaka se zagreva na ringli na umerenoj temperaturi zajedno sa nes kafom. Skida se sa ringle i dodaje se izlomljena čokolada. Nakon 30 sekundi se meša špatulom dok se ne istopi. Ovaj ganaš se raspoređuje po pljosnatoj tepsiji, obloženoj folijom i ostavlja se da se u potpunosti ohladi i da se stegne toliko da može da se stavi u špric na kolač.
Rukom se muti Maskarpone sa šećerom u prahu. Sipa se na ohlađenu koru, zagladi se. Ružice od ganaše se gusto špricaju. Može blago da se pospe šećerom u prahu. Drži se u frižideru.
Napomena: Jaka čokoladna kora i ukus prijatne crne čokolade, ali Maskarpone kompenzuje. Može da bude zamenjen i onakvim poluslatkim. Brzo se radi sa testom, zato što se opušta na visokoj temperaturi. Može i da se razvije i na samoj svežoj foliji pod uslovom da je dovoljno duga, kao što sam ja uradila da bi bilo lakše.
Ovaj kolač može da se pripremi u okruglom kalupu za tart sa odvojivim dnom, kao što se vidi na fotografijama, iz razloga što moj pravougaoni tar nema odvojivo dno.