Bonapeti.rs»Recepti»Deserti»Kolači»Kolač od kafe sa Maskarpone sirom

Kolač od kafe sa Maskarpone sirom

marcheva14marcheva14
Šef kuhinje
1k2183k218
Kolač od kafe sa Maskarpone sirom
Fotografije: marcheva14
1 / 5
03/02/2021
Omiljeno
Skuvaj
Dodaj
Prijavi
Priprema
30 min.
Kuvanje
25 min.
Ukupno
55 min.
Porcije
12
"Pitamo se kako može jedan kolač da okupi sve što volimo - kafu, čokoladu i maskarpone"

Potrebni sastojci

  • TESTO
  • maslac - 200 g, na sobnoj temperaturi
  • šećer - 100 g, kristal
  • jaja - 1 komad
  • brašno - 250 g
  • kakao - 50 g
  • ČOKOLADNI GANAŠ
  • kuvertira - 200 g, crna
  • pavlaka - 200 g, visoki procenat (35 - 40%)
  • instant kafa - 1 kašičica
  • KREM
  • maskarpone - 250 g
  • šećer u prahu - 100 g
* merne jedinice

Način pripreme

Dugački plitki kalup za tart sa oblikovanim rubovima i odvojivim dnom - 35/11 cm. Rerna - 180 stepeni. Loptice za pečenje na testu. Papir za pečenje dužine kalupa - tart.

U posudi miksera se muti maslac otprilike 2 minute i dodaje se šećer. Muti se otprilike 3 minute. Dodaje se jaje i brašno, prosejano i pomešano sa kakaom. Muti se cela smesa otprilike 3-4 minute. Oblikuje se testo, koje se dodatno mesi na radnoj površini, uvija se u svežu foliju i drži se u frižideru otprilike 30-40 minuta. Podmazuje se kalup za pečenje.

Testo se vadi iz frižidera, ostavlja se na nekoliko minuta da se otpusti na sobnoj temperaturi i razvija se na radnoj površini u pravougaoni oblik prema dimenzijama tepsije, stavlja se, tako da dobro ulegne u njenu osnovu i po njenim zidovima i dobro se oblikuje prstima. Višak testa se sklanja. Izbocka se viljuškom na više mesta, dno testa se pokriva papirom za pečenje i stavljaju se loptice za pečenje ili pasulj.

Peče se na 180 stepeni 20-25 minuta, tako što se u poslednjih 5 minuta skida papir i loptice i dopeče se. U potpunosti se hladi.

Pavlaka se zagreva na ringli na umerenoj temperaturi zajedno sa nes kafom. Skida se sa ringle i dodaje se izlomljena čokolada. Nakon 30 sekundi se meša špatulom dok se ne istopi. Ovaj ganaš se raspoređuje po pljosnatoj tepsiji, obloženoj folijom i ostavlja se da se u potpunosti ohladi i da se stegne toliko da može da se stavi u špric na kolač.

Rukom se muti Maskarpone sa šećerom u prahu. Sipa se na ohlađenu koru, zagladi se. Ružice od ganaše se gusto špricaju. Može blago da se pospe šećerom u prahu. Drži se u frižideru.

Napomena: Jaka čokoladna kora i ukus prijatne crne čokolade, ali Maskarpone kompenzuje. Može da bude zamenjen i onakvim poluslatkim. Brzo se radi sa testom, zato što se opušta na visokoj temperaturi. Može i da se razvije i na samoj svežoj foliji pod uslovom da je dovoljno duga, kao što sam ja uradila da bi bilo lakše.

Ovaj kolač može da se pripremi u okruglom kalupu za tart sa odvojivim dnom, kao što se vidi na fotografijama, iz razloga što moj pravougaoni tar nema odvojivo dno.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

5
51
40
30
20
10
Oceni: