Bonapeti.rs»Recepti»Deserti»Torte i Glazure»Torta od šargarepe»Torta od šargarepe sa belom čokoladom i maskarpone sirom

Torta od šargarepe sa belom čokoladom i maskarpone sirom

Maria SimovaMaria Simova
Autor
9922954k333
Torta od šargarepe sa belom čokoladom i maskarpone sirom
Fotografije: Maria Simova
1 / 3
03/04/2024
Omiljeno
Skuvaj
Dodaj
Prijavi
Priprema
40 min.
Kuvanje
40 min.
Ukupno
80 min.
Porcije
12
"Slatka bomba od pavlake i maskarpone sira za mnogo slatke momente svake rođendanske žurke"

Potrebni sastojci

  • za kore
  • jaja - 6 komada
  • šećer - 450 g
  • šargarepe - 6 komada, velike
  • orasi - 150 g, krupnije iseckani
  • ulje - 240 ml
  • vanilin šećer - 3 komada
  • brašno - 450 g, prosejano
  • prašak za pecivo - 2 komada
  • soda bikarbona - 1 kašičica, ugašena u malo sirćeta
  • za krem
  • maskarpone sir - 700 g
  • bela čokolada - 350 g
  • pavlaka - 200 ml
  • šećer u prahu - 125 g
* merne jedinice

Način pripreme

Ogulite šargarepe, naseckajte ih na komadiće, stavite ih u blender zajedno sa šećerom, uljem i jajima, pasirajte dok ne postane homogeno.

U posudu prosejte brašno, dodajte prašak za pecivo i vanilu. Dodajte smesu od šargarepe u suvu smesu, dodajte i ugašenu sodu u sirće i mešajte špatulom. Dodajte krupno iseckane orahe i mešajte dok se ne dobije homogenizovana smesa.

Testo za kolač podelite na tri dela i ispecite tri kore u obloženom kalupu za torte prečnika 26 cm dok ne bude gotovo ili dok čačkalica ne bude suva.

Za krem važi pravilo 3:2:1, tri dela maskarpone sira, dva dela bele čokolade i jedan deo pavlake, da bi torta bila slađa, dodajemo i šećer u prahu.

Zagrejte pavlaku na slaboj vatri i dodajte komadiće bele čokolade, skinite sa ringle i mešajte dok se čokolada skroz ne istopi. Ostavite smesu da se u potpunosti ohladi i mešajte miskerom otprilike 3 minute.

Posebno pomešajte maskarpone sir i šećer u prahu, mešajte otprilike minuticu. Pomešajte oba krema i stavite u frižider da se stegne na 2-3 sata uz periodično mešanje špatulom.

Sastavite tortu od šargarepe naizmenično stavljajući koru i krem, završavajući kremom. Dekorišite po vašoj želji!

U ovom slučaju odvojila sam mali deo krema, dodala sam narandžastu boju za torte i pomoću šprica dekorisala sam ružicama tortu od šargarepe sa kremom od bele čokolade i maskarpone sira.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

5
51
40
30
20
10
Oceni: