Način pripreme
Ogulite šargarepe, naseckajte ih na komadiće, stavite ih u blender zajedno sa šećerom, uljem i jajima, pasirajte dok ne postane homogeno.
U posudu prosejte brašno, dodajte prašak za pecivo i vanilu. Dodajte smesu od šargarepe u suvu smesu, dodajte i ugašenu sodu u sirće i mešajte špatulom. Dodajte krupno iseckane orahe i mešajte dok se ne dobije homogenizovana smesa.
Testo za kolač podelite na tri dela i ispecite tri kore u obloženom kalupu za torte prečnika 26 cm dok ne bude gotovo ili dok čačkalica ne bude suva.
Za krem važi pravilo 3:2:1, tri dela maskarpone sira, dva dela bele čokolade i jedan deo pavlake, da bi torta bila slađa, dodajemo i šećer u prahu.
Zagrejte pavlaku na slaboj vatri i dodajte komadiće bele čokolade, skinite sa ringle i mešajte dok se čokolada skroz ne istopi. Ostavite smesu da se u potpunosti ohladi i mešajte miskerom otprilike 3 minute.
Posebno pomešajte maskarpone sir i šećer u prahu, mešajte otprilike minuticu. Pomešajte oba krema i stavite u frižider da se stegne na 2-3 sata uz periodično mešanje špatulom.
Sastavite tortu od šargarepe naizmenično stavljajući koru i krem, završavajući kremom. Dekorišite po vašoj želji!
U ovom slučaju odvojila sam mali deo krema, dodala sam narandžastu boju za torte i pomoću šprica dekorisala sam ružicama tortu od šargarepe sa kremom od bele čokolade i maskarpone sira.