Način pripreme
Prvo počinjemo sa čišenjem oraha, nakon što smo očistili jednu šolju oraha, iseckamo na krupne komade i odvajamo ih sa strane.
Čistimo zrna oba nara i stavljamo ih u kuhinjski robot, sameljemo ih veoma dobro, nakon čega cedimo vodu nara kroz gazu.
Od jednog limuna sečemo jednu krišku koju odvajamo sa strane. Iscedimo i vodu limuna.
U jednu šerpu stavljamo tri čaše vode i tri čaše šećera. Stavljamo šerpu na ringlu da provri voda sa šećerom. U proključalu vodu u kojoj se šećer istopio stavljamo kriškicu limuna koju smo ranije odvojili i ostavljamo na slaboj vatri da se malo zgusti.
U veliku šerpu dodajemo isceđeni sok nara i limuna. Unutra dodajemo dve kesice prirodnog skroba koje su otprilike jedna čaša vode, lepo rastvaramo skrob u sok od limuna i nara.
Dodajemo smesu sa skrobom unutra u šerpu gde je voda sa šećerom i veoma brzo mešamo kako se ne bi formirale grudvice, smanjujemo ringlu na veoma slabu vatru i drvenom kašikom neprekidno mešamo 15-20 minuta, nakon čega dodajemo i krupno naseckane orahe i lepo sve izmešamo - da se pomeša.
Gotovu smesu za naš domaći ratluk sipamo u posudu koju želimo da bude kalup ratluka, ali posudu prvo močimo vodom da se ne zalepi, posle unutra sipamo smesu, zagladimo odozgo kašikom i ostavljamo da odmori 24 sata u frižideru.
Nakon 24 sata raspoređujemo kokosovo brašno na jedan poslužavnik i odozgo okrećemo turski ratluk tako da padne na kokos.
Sečemo na onakve komade kakve želimo. Ja sam uvek pravila male kockice, tako mi je bilo zgodnije za serviranje.
Sve komade uvaljamo u kokosovo brašno. Možemo da koristimo za taj cilj i šećer u prahu, tako domaći ratluk od nara i oraha može da izdrži duže od jedne nedelje u zatvorenoj kutiji u frižider,
Kutija je zatvorena da ne bi upijala aromu drugih jela.
Komentari