Bonapeti.rs»Recepti»Deserti»Sitni kolači»Gurabije»Uskršnje gurabije sa mašću

Uskršnje gurabije sa mašću

Viktoria KonstantinovaViktoria Konstantinova
Šef kuhinje
326931k
Uskršnje gurabije sa mašću2 / 2
Omiljeno
Skuvaj
Dodaj
Prijavi
Priprema
90 min.
Kuvanje
90 min.
Ukupno
180 min.
Porcije
20
"Sjajni uskršnji kolačići Pogledajte kako se prave"

Potrebni sastojci

  • jaja - 6 komada
  • žumanca - 2 komada
  • kiselo mleko - 300 g
  • soda bikarbona - 2 supene kašike
  • prašak za pecivo - 1 komad (10 g)
  • šećer - 3 šolje + za ukras
  • kora limuna - od 1 komada
  • mast - 1 1/2 šolja
  • vanila - 3 komada (po 0.2 g)
  • brašno - otprilike 1.5 kg
  • šećerne mrvice
  • kokosovo brašno
* merne jedinice

Način pripreme

U posudu se stavlja kiselo mleko. Dodaju se soda bikarbona i prašak za pecivo. Meša se i ostavlja se da se aktivira.

U posudu miksera se razbiju cela jaja. Mute se. Dodaje se mlečna smesa i ponovo se muti. Dodaje se šećer i vanila. Renda se kora limuna. Muti se. Mast se istopi i dodaje se. Muti se.

Na mikser se stavljaju dodaci za testo. Brašno se postepeno dodaje. Kada se dobije skoro gotovo testo, mesi se rukom kako bi se osetila njegova gustina.

Na radnu površinu se stavlja više brašna. Testo se sipa i mesi se testo koje se ne lepi.

Pripremaju se dve tepsije sa papirom za pečenje. Uzima se deo testa i razvija se tako što se ispod njega posipa sa malo brašna i oklagija se nabrašni da se ne bi lepilo.

Klaupčićima za kolače se seku gurabije. Ređaju se u tepsiju.

Žumanca se mute. U njih se dodaje malo ulja i voda. Mute se. Pomoću četke se premazuju gurabije. Posipaju se šećerom, šećernim mrvicama ili kokosovim brašnom.

Pripremam još toliko gotovih gurabija na radnoj površini kako bih imala gotove kada se ispeku prve tepsije.

Peku se u prethodno zagrejanoj rerni dok se ne dobije zlatkasta boja. Kada je prva tepsija gotova, vadi se iz rerne i stavlja se druga tepsija.

Gotove Uskršnje gurabije sa mašću se vade u veliku činiju obloženu novinom. Raspoređuju se pripremljene sirove. Isto se ponavlja dok se ne ispeče svo testo.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

4
50
41
30
20
10
Oceni: