Način pripreme
Rerna - 175 stepeni
Plitki pleh pokripven papirom za pečenje
Radite mikserom sa mešalicom za testo
Brašno i prašak za pecivo prosejte. U posudi miskera na velikoj brzini umutite maslac nasečen na kockice oko 1-2 minuta. Dodajte šećer, žumanca i sveže mleko.
Umutite sve do vazdušaste mase oko 3-4 minuta na velikoj brzini. Dodajte koru od limuna i vanilu i 1/3 brašna. Na manjoj brzini miksera promešajte dok smesa ne primi brašno, dodajte preostale 2/3 brašna i nastavite dok se brašno ne sjedini.
Preostalo brašno sipajte na radnu površinu i prebacite testo. Umesite relativno meko testo, koje je za nijansu tvrđe od testa za hleb. Ostavite ga da odmori 15 minuta. Od testa kidajte loptice težine oko 30 g, formirajte od njih dugačke valjke (oko 20 cm).
Svaki valjak umotajte u oblik osmice, tako što dva kraja umotate u oblik puža na suprotne strane, tako da se sretnu u sredini. Drugi način, na koji možete oblikovati testo je da napravite potkovicu, a da dva kraja upletete.
Gotove gurabije stavite u pleh preko papira za pečenje, premažite ih žumancem (ili belancem), pospite susamom. Pecite ih na 175 stepeni oko 15-16 minuta ili dok lepo ne porumene.
Veoma lep kolač, sa finom strukturom i mirisom maslaca, koji možete čuvati nekoliko nedelja u zatvorenoj posudi.