Način pripreme
Gurabije sa mašću za ljubitelje retro slatkiša.
Prvo stavljamo sodu u kiselo mleko, mešamo i ostavljamo sa strane da se aktivira.
U duboku posudu razbijemo jaja, dodajemo šećer i sipamo naraslo mleko, u koje dodajemo i amonijak sodu.
Dodajemo i mast, mešamo dobro i postepeno počinjemo da dodajemo prosejano brašno.
Kada testo u posudi postane lopta, premestimo ga na radnu površinu i počinjemo da ga mesimo dok ne upije brašno.
Dobija se veoma meko i blago lepljivo testo.
Počinjemo da kidamo malo parče testa, pravimo loptu i spljeskamo ga.
Po sredini stavljamo marmeladu ili slatko, presavijamo dobro i pravimo lopticu.
U jednu posudu stavljamo orahe i šećer, razmesimo ih dobro i uvaljamo loptice sa gornje strane.
Pokrivamo posudu za pečenje papirom za pečenje i poređamo gotove uskršnje gurabije sa slatkom.
Uključujemo rernu da se zagreva na 180 stepeni sa gornjim i donjim grejačem.
Stavljamo u rernu i pečemo dok gurabije ne budu gotove.