Bonapeti.rs»Recepti»Jela sa mesom»Piletina»Zalogaji»Vazdušasti pohovani pileći zalogaji sa limunom i mlečnim sosom sa belim lukom

Vazdušasti pohovani pileći zalogaji sa limunom i mlečnim sosom sa belim lukom

Vazdušasti pohovani pileći zalogaji sa limunom i mlečnim sosom sa belim lukom
Fotografije: Irina Andreeva Jolie
1 / 4
Omiljeno
Skuvaj
Dodaj
Prijavi
Priprema
30 min.
Kuvanje
25 min.
Ukupno
55 min.
Porcije
4
"Vagu premestite na neko skriveno mesto i čiste savesti uzmite još jednu porciju pilećih zalogaja"

Potrebni sastojci

  • pileće meso - 400 g, file
  • brašno - 1 šolja
  • jaja - 3 komada
  • kiselo mleko - 400 g
  • pivo - 50 ml
  • limun - 1 komad, veliki (narendana kora)
  • beli luk - 2 čena
  • mirođija - 1/2 vezice, sveža
  • so - po ukusu
  • biber - po ukusu
  • ulje - za prženje
  • zelena salata - listovi
* merne jedinice

Način pripreme

Pileći file se seče na zalogaje i začinjava se solju i biberom.

Priprema se vazdušasta smesa za pohovanje, tako što se se u jednu posudu umute žumanca zajedno sa dve kašike brašna i pivom i dodaje se malo soli.

U drugoj posudi se umute belanca u sneg. Sipaju se u smesu za pohovanje, pri čemu se mešaju pažljivo u jednom pravcu, da ne spadnu. Dodaje se dve trećine narendane kore limuna i ponovo se promeša.

Ulje se zagreva u tiganju sa nelepljivim dnom. Pileće meso se uvalja u preostalo brašno jedno po jedno i nakon toga se pomoću štipaljke zalogaji potapaju u smesu za pohovanje. Prže se sa obe strane dok ne postanu zlatasto-braon.

Sprema se mlečni sos sa belim lukom, tako što se u posudici sjedine umućeno mleko sa sitno isečenim belim lukom, isečena mirođija i preostale korice limuna. Začinjava se solju. Gotov sos se sipa u čašu za vino ii sličnu posudu. Ukrašava se grančicom mirođije i koricama limuna.

U plitki tanjir se stavljaju oprani listovi zelene salate po celom dnu. Čaša sa sosom se stavlja u sredinu, a pored nje se poređaju pileći zalogaji.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

4
50
41
30
20
10
Oceni: