Način pripreme
Prvo prosejemo brašno u duboku posudu i dodajemo šećer, dobro je da bude finiji, sitniji.
Sveže mleko se zagreva i u njega se stavlja kvasac. Da se rastvori, ne da naraste.
Topi se maslac i stavlja se u mleko. Dodaju se dva umućena jaja i jedno belance, jedno žumance odvajamo za mazanje uskršnjih kiflica.
Slede arome. I sok polovine limuna.
Zamesi se meko testo. Ako je neophodno dodaje se još malo brašna.
Gotovo uskršnje testo se ostavlja da naraste sat i po vremena, da jednom uveća obim.
Nakon toga se premesi i dodaje se ulje, pri čemu se mesi dok se ne usvoji.
Raste drugi put dok ne udvostruči svoj obim.
Razvija se kora debljine oko pola centimetra. I seče se na trouglove.
U osnovu se stavlja isečen ratluk.
Uvijamo kiflice i poređamo ih u posudu za pečenje postavljenu papirom. Mažemo umućenim žumancem. Pečemo na 160 stepeni dok ne postane zlatasto.
Uskršnje kiflice sa ratlukom i vanilom su omiljene celoj porodici i posebno ljubiteljima ratluka i drugih kolača sa ratlukom.