Način pripreme
Milibrot sa crnom čokoladom i cimetom - odavno sam želela da probam ovaj recept.
Ovo je veoma popularan kolač u Jerusalimu, a takođe i u ostalom delu Izraela, ali je dobro poznat i u drugim državama. Može da se puni slatkim sirom, makom, cimetom, ali je najpopularniji sa čokoladom i orašastim plodovima.
Napravila sam male izmene u originalnom receptu za milibrot, ali je ispalo sjajno. Ima veoma mekanu teksturu sa finom aromom crne čokolade i cimeta. Dok se uskršnji hleb peče, kuća se ispunjava intenzivnom i slatkom aromom.
Korak 1
Prvo napravite testo. Pomešajte brašno sa solju i polovinom šećera. U drugoj posudi pomešajte kvasac sa ostalim šećerom i vodom. Držite oko 10 minuta. Dodajte tečnost u posudu sa brašnom, dodajte jaja i sve mešajte dok ne počne da se integriše. Dodajte maslac i sipajte smesu na nabrašnjeni sto i mešajte dodajući malo brašna dok ne dobijete glatko i veoma meko testo koje se ne lepi za vaše ruke.
Korak 2
Pripremite nadev za milibrot. U posudi istopite maslac zajedno sa čokoladom. Dodajte kakao i šećer u prahu sa vanilom i dobro mešajte dok se ne dobije gust sos, ali bez grudvica. Posebno pomešajte običan šećer sa cimetom.
Korak 3
Stavite u nabrašnjenu posudu pokrivenu najlonskom folijom i ostavite je da odmori na sat vremena ili dok ne udvostruči svoju zapreminu. Kada vreme za dizanje istekne, podelite testo na dva jednaka dela. Rastegnite svaki od njih u pravougaonik. Testo namažite nadevom ostavljajući jedan prst nepokriven sa svih strana. Pospite polovinom smese od cimeta i šećera i badema, uvijte u milibrot rolat po dužini.
Korak 4
Svaki od rolata oblikujte u milibrot pletenicu. Svaku stavite u prethodno nauljen kalup i obložen papirom za pečenje.
Korak 5
Ostavite da se odmore na još 10 minuta, namažite ih umućenim jajetom i odozgo pospite ostalim šećerom sa cimetom i bademima, zatim pecite na 180°C sa zagrevanjem 30-40 minuta u donjem delu rerne.
Kada dobiju zlatkastu boju i prođu test sa čačkalicom, gotove su. Ostavite ga da se temperira u kalupu.
Zatim izvadite milibrote sa crnom čokoladom, bademima i cimetom za užitak.
Uživaj!