Način pripreme
Zagrejemo sveže mleko.
Za to vreme uzimamo duboku posudu i sipamo prosejano brašno - otprilike 400 g.
U njega dodajemo so i dobro izmešamo. Pravimo udubljenje u koje ćemo sipati tečne sastojke.
Kada se mleko zagrejalo, u nejga dodajemo kvasac i šećer, dobro mešajući, uvijamo i ostavljamo sa strane na otprilike 15 minuta.
U brašno razbijemo jaja tako što od jednog odvajamo 1 žumance za premazivanje kiflica.
Dok čeamo da se kvasac aktivira, folijom uvijamo gomilicu sa jajima da se ne hvata korica.
Kada je kvasac gotov, dodajemo ga u brašno.
Za to vreme vadimo maslac, zato što on mora biti na sobnoj temperaturi.
Počinjemo da mesimo testo i postepeno dodajemo ostalo brašno. Pažljivo mesimo dok ne postane blago lepljivo i meko.
U posudu u kojoj smo umesili testo sipamo malo ulja, premazujemo zidove i stavljamo testo.
Uvijamo krpom i ostavljamo ga da nadođe.
Gotovo testo vadimo i raspoređujemo na 10 jednakih delova. Svaki deo oblikujemo u loptice, koje zatim razvijamo.
Uzimamo jedan tanjir, posipamo brašnom i stavljamo prvu razvijenu loptu. Odozgo premazujemo maslacem.
Tako razvijamo drugu, stavljamo je na prvu i ponovo premazujemo maslacem.
Tako pravimo i sa ostalima, tako što sa svake strane stavljamo na drugu i mažemo maslacem odozgo.
Poslednju ne mažemo maslacem.
Odozgo posipamo sa malo brašna i uvijamo krpom na otpilike 5-6 minuta.
Skidamo krpu, na radnu površinu prosejemo brašno i stavljamo razvijene kore - jednu na drugu.
Počinjemo pažljivo da ih razvijamo tako što ih ne razvijamo u krug, već kao pravougaonik.
Oblikovani pravougaonik presavijamo sa obe strane ka sredini i ponovo razvijamo.
Njegova dužina je otprilike 64 cm, a širina 17-18 cm.
Oblikujemo jedan pravougaonik koji posipamo brašnom i okrećemo obrnuto.
Nožićem za picu oblikujemo trougliće.
Na svaki trouglić stavljamo slatko i uvijamo od širokog dela ka uskom.
Stavljamo ih u tepsiju i stavljamo ponovo da nadođu.
Kada su gotovi, već ih premazujemo žumancem i stavljamo u rernu da se peku.
Vadimo i ostavljamo da se hlade, nakon čega poslužujemo.
Kiflice sa maslacem po Tanjinom receptu su gotove.