Bonapeti.rs»Recepti»Pecivo»Kiflice»Kiflice sa maslacem po Tanjinom receptu

Kiflice sa maslacem po Tanjinom receptu

Stoyanka  RusenovaStoyanka Rusenova
Autor
1k2157k417
Kiflice sa maslacem po Tanjinom receptu
Fotografije: Stoyanka Rusenova
1 / 4
30/05/2023
Omiljeno
Skuvaj
Dodaj
Prijavi
Priprema
35 min.
Kuvanje
30 min.
Ukupno
65 min.
Porcije
13
"Neodoljive kiflice od maslaca sa ukusnim nadevom"

Potrebni sastojci

  • sveže mleko - 300 ml, toplo
  • jaja - 2 komada
  • šećer - 1 supena kašika
  • so - 1 kašičica
  • kvasac - 1 kesica (7 g)
  • brašno - 600 g
  • maslac - 150 g
  • slatko - po želji
* merne jedinice

Način pripreme

Zagrejemo sveže mleko.

Za to vreme uzimamo duboku posudu i sipamo prosejano brašno - otprilike 400 g.

U njega dodajemo so i dobro izmešamo. Pravimo udubljenje u koje ćemo sipati tečne sastojke.

Kada se mleko zagrejalo, u nejga dodajemo kvasac i šećer, dobro mešajući, uvijamo i ostavljamo sa strane na otprilike 15 minuta.

U brašno razbijemo jaja tako što od jednog odvajamo 1 žumance za premazivanje kiflica.

Dok čeamo da se kvasac aktivira, folijom uvijamo gomilicu sa jajima da se ne hvata korica.

Kada je kvasac gotov, dodajemo ga u brašno.

Za to vreme vadimo maslac, zato što on mora biti na sobnoj temperaturi.

Počinjemo da mesimo testo i postepeno dodajemo ostalo brašno. Pažljivo mesimo dok ne postane blago lepljivo i meko.

U posudu u kojoj smo umesili testo sipamo malo ulja, premazujemo zidove i stavljamo testo.

Uvijamo krpom i ostavljamo ga da nadođe.

Gotovo testo vadimo i raspoređujemo na 10 jednakih delova. Svaki deo oblikujemo u loptice, koje zatim razvijamo.

Uzimamo jedan tanjir, posipamo brašnom i stavljamo prvu razvijenu loptu. Odozgo premazujemo maslacem.

Tako razvijamo drugu, stavljamo je na prvu i ponovo premazujemo maslacem.

Tako pravimo i sa ostalima, tako što sa svake strane stavljamo na drugu i mažemo maslacem odozgo.

Poslednju ne mažemo maslacem.

Odozgo posipamo sa malo brašna i uvijamo krpom na otpilike 5-6 minuta.

Skidamo krpu, na radnu površinu prosejemo brašno i stavljamo razvijene kore - jednu na drugu.

Počinjemo pažljivo da ih razvijamo tako što ih ne razvijamo u krug, već kao pravougaonik.

Oblikovani pravougaonik presavijamo sa obe strane ka sredini i ponovo razvijamo.

Njegova dužina je otprilike 64 cm, a širina 17-18 cm.

Oblikujemo jedan pravougaonik koji posipamo brašnom i okrećemo obrnuto.

Nožićem za picu oblikujemo trougliće.

Na svaki trouglić stavljamo slatko i uvijamo od širokog dela ka uskom.

Stavljamo ih u tepsiju i stavljamo ponovo da nadođu.

Kada su gotovi, već ih premazujemo žumancem i stavljamo u rernu da se peku.

Vadimo i ostavljamo da se hlade, nakon čega poslužujemo.

Kiflice sa maslacem po Tanjinom receptu su gotove.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

4
50
41
30
20
10
Oceni: