Način pripreme
Jaja se stavljaju u činiju u kojoj će se mesiti testo za gurabije.
Dodajte šećer i vaniliju.
Penasto se umute.
Kiselo mleko se stavi u malu posudu i dobro pomeša sa sodom dok se ne aktivira, a zatim sipa u smesu sa jajima.
Limun se dobro opere i kora izrenda na sitno, nakon čega se dodaje u smesu.
Svinjska mast se topi na laganoj vatri i u tankom mlazu dodaje u smesu uz stalno mešanje.
Dodaje se so.
U smesu se postepeno dodaje speltino brašno dok se ne formira testo.
Testo se mesi na podlozi ili na silikonskoj prostirci posutoj brašnom.
Ruke nauljiti i od testa razviti male loptice.
Kuglice ređajte u pleh na papir za pečenje, ostavljajući razmak između njih, jer gurabijice narastaju tokom pečenja.
Na svaku kuglicu stavite badem i pospite šećerom.
Pecite kolačiće sa mašću 15 minuta u zagrejanoj rerni na 180 stepeni.
Uskršnje gurabijice od speltinog brašna- ukusni i veoma voljeni kolačići od spelte.