Način pripreme
Koristio sam mešavinu belog i integralnog brašna.
Kada vam ponestane hleba i ne želite da idete u prodavnicu, napravite prlenke sa sodom.
Preporučujem da ih i vi pripremite. Izuzetno brzo će biti gotove. Od mešenja do gotovih pečenih prlenki mi je trebalo tačno 45 minuta.
Zato preporučujem da prvo uključite rernu da se zagreje, a zatim da pripremite testo.
Prosejte brašno u posudu i dodajte so.
Pomešao sam kiselo mleko sa sodom bikarbonom, promešao i sačekao da se soda aktivira, pa sam sve dodao u brašno zajedno sa maslinovim uljem.
Umesio sam meko testo koje sam odmah podelio na 6 loptica. Svaku lopticu testa sam tanko razvio oklagijom na pobrašnjenoj podlozi i izbušio viljuškom.
Pola prlenki (samo toliko staje u pleh) ređao sam u pleh na papir za pečenje i pekao 15 minuta u zagrejanoj rerni na 200 stepeni.
Odmah nakon toga sam ispekao i preostale 3 prlenke.
U avanu sam zgnječio 2 čena belog luka i nekoliko listova svežeg bosiljka. Dodao sam i malo maslinovog ulja i ovom aromatičnom smesom premazao polovinu prlenki.
Ostatak od prlenki sa sodom od speltinog brašna sam ostavio čiste, a sada ne mogu da odlučim koje mi se više sviđaju.