Bonapeti.rs»Recepti»Hleb i Testa»Prlenke»Prlenke sa sodom od speltinog brašna

Prlenke sa sodom od speltinog brašna

Rositsa PetrovaRositsa Petrova
Guru
7682275k229
Prlenke sa sodom od speltinog brašna
Fotografije: Rositsa Petrova
1 / 8
07/08/2023
Omiljeno
Skuvaj
Dodaj
Prijavi
Priprema
15 min.
Kuvanje
30 min.
Ukupno
45 min.
Porcije
6
"Kada vam ponestane hleba i ne želite da idete u prodavnicu, napravite prlenke sa sodom, koje premažete aromatičnim maslinovim uljem sa ukusom belog luka"

Potrebni sastojci

  • speltino brašno - 2 1/2 šolje
  • so - 1/2 kašičica
  • kiselo mleko - 1 šolja
  • soda - 1 kašičica
  • maslinovo ulje - 2 kašike
  • JOŠ
  • maslinovo ulje - 3 kašike
  • beli luk - 2 čena
  • bosiljak - nekoliko svežih listova
* merne jedinice

Način pripreme

Koristio sam mešavinu belog i integralnog brašna.

Kada vam ponestane hleba i ne želite da idete u prodavnicu, napravite prlenke sa sodom.

Preporučujem da ih i vi pripremite. Izuzetno brzo će biti gotove. Od mešenja do gotovih pečenih prlenki mi je trebalo tačno 45 minuta.

Zato preporučujem da prvo uključite rernu da se zagreje, a zatim da pripremite testo.

Prosejte brašno u posudu i dodajte so.

Pomešao sam kiselo mleko sa sodom bikarbonom, promešao i sačekao da se soda aktivira, pa sam sve dodao u brašno zajedno sa maslinovim uljem.

Umesio sam meko testo koje sam odmah podelio na 6 loptica. Svaku lopticu testa sam tanko razvio oklagijom na pobrašnjenoj podlozi i izbušio viljuškom.

Pola prlenki (samo toliko staje u pleh) ređao sam u pleh na papir za pečenje i pekao 15 minuta u zagrejanoj rerni na 200 stepeni.

Odmah nakon toga sam ispekao i preostale 3 prlenke.

U avanu sam zgnječio 2 čena belog luka i nekoliko listova svežeg bosiljka. Dodao sam i malo maslinovog ulja i ovom aromatičnom smesom premazao polovinu prlenki.

Ostatak od prlenki sa sodom od speltinog brašna sam ostavio čiste, a sada ne mogu da odlučim koje mi se više sviđaju.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

5
51
40
30
20
10
Oceni: