Način pripreme
Za nadev:
Spanać se očisti i veoma dobro opere.
Nasecka se na trakice i stavlja se u šerpu.
Dodaje se ulje.
Dinsta se dok ne ispari voda koju pušta spanać, nakon što se skine sa ringle.
Kozji sir se sitno izmrvi i dodaje se u dinstani spanać.
Dodaje se belance i smesa veoma dobro izmeša.
Za testo:
Brašno se sipa u posudu u kojoj će se mesiti.
Dodaje se suvi kvasac i veoma dobro se izmeša.
U sredini se pravi udubljenje u koje se dodaju kozje sveže mleko, jaja, ulje, so, šećer i sirće.
Mesi se meko testo koje se sipa u nauljenu posudu. Posuda se uvija u krpu i ostavlja se da nadođe na sat vremena.
Gotovo testo se deli na četiri dela.
Svaki deo se razvija u koru od koje se seku krugovi.
U svaki krug se stavlja nadev, nakon čega se kružić presavija na dva i nakon toga još jednom na dva.
Svaki deo se ređa u krugove u nelepljivu tepsiju sa poklopcem koja je prethodno podmazana uljem.
Kada se pogača poređa, ostavlja se da nadođe na 20 minuta poklopljena.
Nadošla pogača se premazuje žumancem umućenim sa kozjim mlekom i uljem.
Peče se 40 minuta u prethodno zagrejanoj rerni poklopljeno na 180 stepeni.
Kada se ispeče pogača sa spanaćem, vadi se iz tepsije i stavlja se na drvenu dasku.
Pogača od spanaća i speltinog brašna za male i velike gladnike.