Torta Bomba

Michaela BerovaMichaela Berova
Šegrt
19948
Torta Bomba
Fotografije: Michaela Berova
2 / 3
Omiljeno
Skuvaj
Dodaj
Prijavi
Priprema
50 min.
Kuvanje
40 min.
Ukupno
90 min.
Porcije
12
"Torta Bomba... napravite je i shvatićete zašto se tako zove"

Potrebni sastojci

  • jaja - 5 komada
  • šećer - 1, 5 šolja
  • brašno - 1, 5 šolja
  • med - 1, 5 kašika, tečni
  • prašak za pecivo - 1, 5 kašičica
  • so - prstohvat
  • Za krem
  • pavlaka - 800 g
  • šećer - 1, 5 šolja (ako pavlaka nije zaslađena)
  • med - 2 kašike, tečni
  • želatin - 20 g
  • suve šljive - 25 komada
  • konjak - 5 kašika ili rum
  • orasi - (po želji)
  • šlag od vanile - 1 pakovanje u prahu (po želji)
* merne jedinice

Način pripreme

Šljive su natopljene konjakom (rumom) + vrelom vodom tako da ih tečnost prekrije. Ostavljaju se tako 2-3 sata.

Umutite jaja sa šećerom, dodajte med, zatim brašno, prašak za pecivo i so. Peći na 180 stepeni u plehu 24-26 cm. Kad se prohladi, iseći koru na dve polovine.

Želatin se rastvori u 100-150 ml hladne vode. Umutite pavlaku sa šećerom i medom. Natopljen želatin se zagreva do potpunog rastvaranja na laganoj vatri.

Meša se sa pavlakom (* ako vam je pavlaka dovoljno gusta i čvrsta, ne morate koristiti želatin).

U kalup za torte ili prsten stavite prvu koru. Zalije se sirupom od konjaka i vode gde su bile šljive + 100 g šećera.

Prelije se sa pola krema, a po tome se ređaju šljive. Na vrh stavite drugu koru i natopite je ostatkom sirupa i prelijte ostatkom krema.

Krem torta se ostavi preko noći u frižideru, nakon toga se premaže šlagom od vanile (u prahu). Bomba tortu pospite orasima ili je dekorišite po želji.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

4
50
41
30
20
10
Oceni: