Bonapeti.rs»Recepti»Deserti»Sitni Kolači»Keksići»Klasični čokoladni keksići

Klasični čokoladni keksići

Albena AtanasovaAlbena Atanasova
Šef kuhinje
761664819
Klasični čokoladni keksići1 / 2
23/06/2023
Omiljeno
Skuvaj
Dodaj
Prijavi
Priprema
20 min.
Kuvanje
15 min.
Ukupno
35 min.
Porcije
36
"Nakon što se ohlade ukusi keksići su spremni za uživanje! Čuvajte preostale u hermetički zatvorenoj posudi na sobnoj temperaturi."

Potrebni sastojci

  • kravlji maslac - 1 šolja, neslan
  • šećer - 1 šolja
  • smeđi šećer - 1 šolja
  • jaja - 2 komada
  • vanila - 1 komada
  • brašno - 2 šolja
  • kakao - 20 g ili po ukusu
  • soda bikarbona - 1 kašičica
  • so - 1/2 kašičice
  • čokoladni čips - 2 šolja
* merne jedinice

Način pripreme

Ugrejte rernu do 175 stepeni. Stavite pleh za pečenje, obložen papirom ili silikonskim kalupima za pečenje.

U posudi pomešajte mekani maslac, beli i braon šećer dok ne dobijete svetlu i mekanu teksturu.

Dodajte jaja jedno po jedno, dobro promešajte nakon svakog dodavanja. Promešajte vanilu.

U posebnoj posudi umutite univerzalno brašno, kakao u prahu, sodu za hleb i so. Postepeno dodajte suve sastojke u smesu od maslaca, mešajte dok se ne sjedine.

Stavite komade čokolade, dok se ne rasporede ravnomerno u testu.

Stavite okrugle kašike testa na pripremljene listove za pečenje, pri čemu ih rasporedite na oko 5 cm jednu od druge. Možete koristiti kašike za kako keks ili da rukama oblikujete testo.

Pecite keksiće u prethodno ugrejanoj rerni 10-12 minuta ili dok se ivice ne stegnu i centar ne omekani. Pazite da se ne preče, pošto će keksići da se stežu dok se hlade.

Izvadite listove za pečenje iz rerne i osstavite čoko keksiće da se hlade na listovima 5 minuta. Nakon toga prebacite na rešetku da se potpuno ohlade.

Nakon što se ohlade ukusni keksići su spremni za uživanje! Čuvajte preostale u hermetički zatvorenoj posudi na sobnoj temperaturi.

Od ovog recepta dobijate približno 36 klasičnih čokoladnih keksića. Možete slobodno regulisati vreme pečenja dok ne dobijete željenu hrskavost.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

4
50
41
30
20
10
Oceni: