Način pripreme
Brašno prosevamo dva puta. Sipamo ga u pleh i pravimo udubljenje u sredini.
U udubljenje sipamo maslac i sir, mesimo dobro.
Uzimamo 3 supene kašike brašna u malu posudu. Sipamo prašak za pecivo preko brašna i mesimo lagano - da se pomešaju suvi sastojci.
Sada brašno sa praškom za pecivo sipamo u maslac sa sirom i počinjemo da mešamo kašikom, postepeno dodajemo brašno oko udubljenja.
Nastavljamo rukom da mesimo i dodajemo brašno dok se smesa ne izmrvi. Onda dodajemo i kiselo mleko i mesimo. Testo treba da se dobro odvaja od pleha i ruku i da se ne lepi. Ako je potrebno dodajte još brašna.
Radnu površinu pospite brašnom i testo razvucite na koru debljine oko 1 cm. Recite slano pecivo na oblik po izboru. Možete na trakice ili krugove uz pomoć čaše.
Namažemo slano pecivo umućenim žumancem i posipamo kimom i kačkavaljem.
Poređamo u namazan pleh i pečemo na 180 stepeni dok ne dobije zlatnu boju.
Napomena: Na slici je količina od pola doze. Od cele doze dobijate 2 pleha ovog slanog peciva iz bakinog notesa.