Način pripreme
Ova ukusna turšija oduzima ceo dan, ali trud i vreme vrede. Predivna i lagano pikantna - idealna za zimske dane.
Crvene paprike se ispeku, oljušte i nakon toga se iseku na komade (4-6 komada).
Paradajz bez semenki se samelje i kuva dok se ne dobije gusta gaša. Jedan savet - lakše je ako je paradajz kuvan, onda da se samelje i nakon toga se stavlja provri.
Za sos:
1) Ulje i sirće stavljamo da provri i stavljamo ljute papričice - vri 10 minuta;
2) Dodajemo šećer i so - vri 5 minuta;
3) Dodajemo biber, lovorov list, piment i paradajz - vri 10 minuta;
4) Dodajemo isečene paprike - vri 20 minuta.
5) Na kraju se dodaje beli luk i iseckan peršun i skida se sa vatre; Poklopi se i ostavlja da se ohladi. Probajte - ako grebe grlo (ako je kiselije sirće) dodajte još šećera. Što više šećera ima, turšija je slađa - to zavisi od vašeg ukusa.
Kad se ohladi sipa se u tegle, količina treba da je ispod ivice tegle, da ih ne otvori ulje.
Tegle se sterilizuju 10 minuta nakon što provre.