Način pripreme
Nudim vam jednostavan, brz i veoma ukusan recept za škampe.
Za škampe je važno da su veoma veliki, takozvanog kalibra 16-20. Pošto je ovu veličinu škampa teško pronaći sveže ili ohlađene, kupujem ih zamrznute i ostavljam da se odmrzavaju obavezno u frižideru, a ne na sobnoj temperaturi.
Oljuštim škampe, a oklop i glave sačuvam za bujon za riblju čorbu ili paelju. Ako nećete uskoro da kuvate ovako nešto, samo ih zamrznite, ali ih nemojte bacati.
Očistite škampe od vena. Za velike škampe je to obavezno.
Morske plodove marinirajte u 4 kašike maslinovog ulja, soku od limuna, soja sosu i dve kašike sveže rendanog korena đumbira.
Ostavite 15 minuta u frižideru, a za to vreme očistite i iseckajte mladi beli luk.
Zagrejte širok tiganj sa kašikom maslinovog ulja na jakoj vatri. U maslinovo ulje stavite tanke kriške đumbira i poređajte škampe na odstojanju, tako što ih vadite iz marinade.
Pržite ih sa svake strane dok lepo ne porumene. Ovo ide veoma brzo, ne brinite da će škampi ostati sirovi. Ne prekuvavajte plodove da bi ostali sočni i mekani.
Poređajte u dva tanjira, pospite mladim belim lukom i poslužite škampe sa đumbirom.