Način pripreme
Umutite jaja sa solju i gustim mlekom.
Ubacite semenke i orašaste plodove za testo da se samelju i dodajte ih u jaja i mleko. Dodajte vlakna Huska, kokosovo brašno i kvasac.
Mešajte dok se ne dobije gusto testo, koje može da se oblikuje rukama. Ukoliko je retko, sipajte malo kokosovog brašna i ponovo mešajte.
Ostavite testo da se odmori na nekoliko minuta, a za to vreme u posudi pomešajte semenke za uvaljivanje hlepčića. Možete da koristite crni i beli susam, seme maka, laneno seme, suncokretovo seme i drugo.
Mokrim rukama oblikujte dva hlepčića od testa i uvaljajte ih u pripremljeni miks. Stavite ih na malo rastojanje jedno od drugog u tepsiju obloženu papirom za pečenje.
Ostavite u zagrejanoj rerni na 50°C na 30 minuta ili dok blago ne nadođu (neće udvostručiti svoju zapreminu).
Izvadite tepsiju, pojačajte rernu na 200°C i ponovo ubacite hlepčiće.
Pecite otprilike 30 minuta ili dok se ne dobije tamno zlatna voja.
Kada su bezglutenski hlepčići gotovi, ostavite ih da se ohlade na rešetci.
Jedite hleb od semenki i orašastih plodova sa kokosovim brašnom za doručak sa sirevima, marmeladama ili sa maslacem.
Prijatno!
Kvasac možete zameniti sodom bikarbonom ugašenom u kiselom mleku (tada preskašete tridesetominutno dizanje). U principu, do sad sam tako pravila sličan tip hlepčića, ali naišla sam na ovaj recept sa kvascem i odlučila da probam iz znatiželje. Definitivno ima razlike u ukusu i teksturi i mnogo mi se dopada.