Način pripreme
Jaja se stavljaju u posudu i u njih se dodaje smeđi šećer i vanilin šećer.
Speltin bakin kolač iz porodične knjige recepata.
Mute se u krem mikserom na visokom stepenu.
U tanjom mlazu se dodaje ulje uz neprestano mešanje.
Na isti način u tankom mlazu nakon ulja dodaje se sveže mleko koje treba da bude na sobnoj temperaturi, da ne bude hladno.
Speltino brašno se muti u posebnoj posudi sa praškom za pecivo, nakon čega se u delovima dodaje u smesu uz neprestano mešanje.
Smesa se muti dok se ne dobije homogenizovana smesa.
Tepsija u kojoj će se peći se veoma dobro podmaže sa 2 supene kašike omekšalog maslaca, zatim se smesa sipa u tepsiju.
Kolač od spelte se peče 20 minuta u prethodno zagrejanoj rerni na 180 stepeni, nakon čega se vadi iz rerne i ostavlja se da se ohladi.
Ohlađena kora se seče horizontalno na dva dela, tako što može da se koristi debeli konac.
Donji deo se premazuje sa 4 supene kašike omekšalog maslaca i odozgo se raspoređuje domaći džem od kajsija.
Stavlja se druga kora koja se odozgo posipa šećerom u prahu.
Ostavlja se da odstoji 2 sata, nakon čega se konzumira.