Način pripreme
Ja pravim ovaj kolač sa breskvama, šljivama, kajsijama pa čak i trešnjama, svi ga vole. Obavezno ga pripremite! Možete uživati za doručak uz kafu ili čaj, prelep je kao popodnevna užina, ili čak kao desert posle večere!
Sočne, slatke breskve se lepo slažu sa kolačem, a kada uzmete prvi zalogaj, na vašem tanjiru neće ostati ni mrvice.
Zagrejte rernu na 180 stepeni. Okrugli kalup za torte prečnika 22 ili 23 cm premažite maslacem ili poprskajte sprejom za pečenje.
U srednjoj posudi za mešanje promešajte brašno, prašak za pecivo i so.
U velikoj posudi za mešanje umutite maslac na srednjoj brzini dok ne postane kremast. Dodajte šećer i mutite dok ne postane svetla i vazdušasta smesa. Zatim dodajte jaja jedno po jedno pre dodavanja kiselog mleka i vanile. Mikserom na maloj brzini postepeno dodajte mešavinu brašna dok se ne sjedini.
Testo rasporedite u nauljeni kalup za tortu prečnika 22 cm.
Oljuštte i isecite breskve za kolač.
Na testo rasporedite breskve.
Na vrh stavite šaku trešanja i po želji dodajte šećer.
Pecite voćni kolač 45 minuta ili dok drveni štapić ili čačkalica umetnuti u sredinu ne izađu čisti i suvi. Ostavite da se ohladi najmanje 30 minuta pre serviranja. Kolač sa breskvama može se pokriti i čuvati na sobnoj temperaturi do 3 dana.
SAVETI
Toplo preporučujem da koristite kuhinjsku vagu za pravilno merenje brašna jer je ovo najtačniji metod. Ako nemate digitalnu vagu, pomešajte brašno kašikom i sipajte ga u čaše pre nego što ga poravnate nožem. Ova metoda sprečava preopterećenje merne čaše.
Možete oljuštiti ili ostaviti koru na breskvama. Na vama je i da li više volite da isečete breskve na kockice za testo i odozgo.
Čisti ekstrakt vanile će poboljšati ukus kolača od breskve više od veštačke vanile.
Posipanje vrha kolača dodatnim šećerom je opciono, ali će rezultirati hrskavom, zlatno smeđom koricom.
Ako nemate dovoljno breskvi, pokušajte da dodate višnje, šljive, nektarine ili kajsije u kolač!