Breskve

AdminAdmin
Glavni urednik
24835
Breskve

U Kini, odakle potiču, breskve imaju mistično značenje i predskazuju sreću, zaštitu i bogatstvo. prvobitno su gajene u Severnoj Kini na travnatim i erozivnim mestima.

Breskve su simbol plodnosti i ljubavi. One su reprodukovane u porcelanu i ispevane u mnogo stihova. Kolači, oblikovani kao breskve pripremaju se specijalno za rođendane. Čak drveni materijal od drveta breskve izrađuje se kao amajlija.

Danas mlade u Japanu i Kini nose kićenja od breskve i breskivni cvetovi se koriste za slavlje nove godine. Jednom otkrivene ove divne kineske breskve su bile široko rasprosranjene i razvijene u mnogo vrsta.

Rimljani nazivaju breskve "Persijske jabuke" dok to ime ide od činjenice da je Persija država koja je uvezla breskve na zapad. Francuska uzima breskve, svih različitih vrsta i daje im voćna ženska imena, udruženje breskvi i žena, koje postoji i dan danas, najverovatnije vođenao njihovom lepotom.

Sveže breskve

Među imenovanim sortama nalaze se Bele de Vitri, Bele de Ševro i Teton de Venus ili "zrno od Venere". Uprkos tome što je Kina na prvom mestu u gajenju breskvi, francuzi si otkrili taj metod samostalno, kako i proizvođači u Montrojlu, predgrađu Pariza kažu da je to njihova tajna za gajenje najboljih breskvi. Luj 14. je toliko mnogo voleo breskve da je davao penziju čoveku

koji mu donese breskve.

Postoje dve osnovne vrste breskvi. Jedna je breskva sa košticom koja se teško odvaja. Druga vrsta je breskva čija se koštica lako odvaja. Kad birate breskve ne obraćajte pažnju na njihove crvene delove, već na onaj deo koji je blizu stabla.

Sastav breskvi

Breskve imaju izuzetno veliku količinu vitamina C. U jednoj breskvi se sadrži čitavih 90% neophodne dnevne doze ovog vitamina. Breskve su bogate bakrom, gvožđem i karotenom. U njima ima velika količina šećera, od kojih preovladava saharoza. Količina pektina u breskvama zavisi od njihove zrelosti - u zelenim količina pektina je dva puta manja od one u zrelim breskvama.

Rasečene breskve

Breskve su izvor vitamina A, kao i C i E. One su dobar izvot snage. Sadrže mnogo fito hemikalija koje deluju kao antioksidansi, koji čiste organizam od slobodnih radikala. Fito hemikalije su opasne za zdravlje kože i mogu da budu izbačena iz organizma kroz izlaganje suncu. Preporučuje se da se jede po pet breskvi dnevno.

100 g breskve sadrži 1 g proteina, 39 kalorija, 8 g ugljenih hidrata, 89 g vode, o g masnoća.

Jezgra breskvi sadrže gorko ulje, vitamin B i mnogo eteričnih ulja, koja nalaze primenu u medicini i prehrambenoj industriji.

Izbor i čuvanje breskvi

Breskve su osetljivo voće. One se lako oštete i treba da se čuvaju pažljivo. Ako nisu sazrele čuvajte ih u papirnoj kesi, ali ne stavljajte ih jednu na drugu, jer mogu da se oštete. Ako su sazrele mogu da se čuvaju u frižideru do nedelju dana, u zavisnosti od toga koliko su zrele. Da bi bile mnogo sočne treba da ih držite na sobnoj temperaturi da biste se nasladili aromom i ukusom istovremeno.

Zbog brzine, kojom se beru, konzervirane breskve su sveže i hranljive i kroz njih možete da osetite ukus letnje, sveže breskve tokom cele godine. Kupujte samo breskve koje odgovaraju strogim industrijskim i poljoprivrednim kriterijumima. Danas se konzervirane breskve čuvaju u vodi, soku ili sirupu. Breskve koje se nude u veoma slatkom sirupu su slađe, imaju više šećera i kalorija.

Da biste oljuštili breskve stavite nekoliko u korpicu od žice - kao one što se koriste za pržanje i potopite ih u veliku količinu kipuće vode. Ostavite breskve u vreloj vodi 3-5 minuta. Izvadite ih i rashladite u hladnoj vodi. Nakon toga blanširane breskve su spremne da budu oljuštene.

Breskve u kulinarstvu

Kompot od breskvi

Breskve su jedno od najukusnijeg i najrasprostranjenijeg voća zbog čega nalaze široku primenu u kulinarstvu i posebno - poslastičarstvu. Koriste se kao ukras na mnogo torti i kolača, od njih se pravi mnogo kremova, slatka, džemova. Breskva može da se konzumira u svežem stanju, zapečena u rerni s medom, sa sladoledom ili u voćnoj salati kombinovana s drugim voćem.

Kolač sa breskvama

Ljubitelji egzotičnije kuhinje mogu da kombinuju breskvu sa šunkom ili hladnim pečenim piletinom. Ukusan i brz krem može da se napravi sa sitnim sirom, jogurtom, vanilom, želatinom i breskvama pretvorenim u pire.

Koristi od breskvi

Breskve imaju visok sadržaj mineralnih soli, celuloze i aromatičnih materija što pomaže odvajanju više želudačnih sokova, poboljšavajući procese varenja hrane.

Sveže breskve su posebno pogodne za poboljšanje crevnih funkcija, deluju pozitivno na žuč i jetru. Veoma su korisne za stimulisanje apetita i kod zatvora.

Budući da breskve imaju visok sadržaj kalijuma, one su korisne za funkcije srca, a jak dijuretski efekat ih čini nezamenjivim delom dijeta za učvršćivanje kardio-vaskularnog sistema.

Breskve su korisne kod anemija, zbog visokog sadržaja gvožđa. Likopen i lutein u njima pomažu za jačanje vida. Snižavaju holesterol i čuvaju od razvitka kancerogenih oboljenja.

Breskva

Smatra se da su breskve korisne kod gihta, bolesnih bubrega, reumatizma i sprečava procese truljenja u digestivnom traktu.

Breskve imaju svojstvo da razbuđuju nervni sistem, a zbog magnezijuma u njemu poboljšavaju emotivnu ravnotežu i smanjiju stres. Deluju tonirajuće i kao afroizijak.

Štetnost breskvi

Ljudi sa ustanovljenim alergijama na breskve nikako ne smeju da ih konzumiraju, jer postoji realan zdravstveni rizik za njih. Breskve nisu pogodno voće za ljude koji pate od šećernog dijabetesa, povećane kiseline u želudcu ili suviše čestih dijareja.

Primena breskvi

Breskve su idealno voće za dijete. One su veoma niskokalorične - sadrže 44 kalorije u 100 g. Konzumiranje 4 breskve dnevno ne samo da pomaže u skidanju kilograma, već istovremeno obogaćuje meni nizom korisnih materija.

U breskvama se nalaze elementi koji imaju svojstvo da zadrže vlagu u koži. Na taj način daju svežinu licu i sprečavaju pojavu bora. Breskve ulaze u sastav mnogo kozmetičkih proizvoda upravo iz tog razloga. Voćne kiseline u breskvama odstranjuju mrtve ćelije i posvetljuju ten kože.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Popularni članci danas