Bonapeti.rs»Recepti»Predjela»Pašteta»Ukusna pašteta od povrća

Ukusna pašteta od povrća

Rositsa PetrovaRositsa Petrova
Guru
7902485k
Ukusna pašteta od povrća
Fotografije: Rositsa Petrova
1 / 7
Omiljeno
Skuvaj
Dodaj
Prijavi
Priprema
30 min.
Kuvanje
60 min.
Ukupno
90 min.
Porcije
1
"Dobija se divna i veoma ukusna pašteta od povrća veganski namaz koju namažete na parče hleba i uživate."

Potrebni sastojci

  • tikvice - 1 kg
  • šargarepa - 300 g
  • luk - 300 g
  • paradajz - 500 g
  • sol - 1 kašika
  • šećer - 1 kašika
  • biber - 1 kašičica, mleven
  • čili - 1 kašičica
  • beli luk - 6 čenova
  • peršun - 1/2 veze
  • ulje - 150 ml
  • sirće - 4 - 5 kašika
* merne jedinice

Način pripreme

Da biste pripremili ovu ukusnu vegansku paštetu, prvo očistite i iseckajte tikvice na sitne kockice.

Stavite ih na pleh obložen papirom za pečenje i pokapajte uljem, promešajte i pecite u zagrejanoj rerni sa ventilatorom 30 minuta.

Luk iseći na ne baš sitne komade i dinstati sa malo ulja i nekoliko kašika vode 10 minuta.

Dok se luk dinsta, šargarepu narendajte na krupno.

Čim crni luk omekša i ostane na masnoći, prebacite ga u drugu veću posudu (šerpu) i dinstajte šargarepu sa malo ulja i vode dok ne omekša.

Prebacite šargarepu na luk, a na njihovo mesto stavite paradajz, prethodno narendan da se smanji na pola.

Čim se paradajz zgusne, dodajte ga u šerpu sa lukom i šargarepom.

Dodati i pečene tikvice i sve ispasirajte u pire.

Ne mora da bude fini pire od povrća, neka se osete sitni komadići povrća.

Stavite lonac sa pireom od povrća na šporet i dodajte preostalo ulje, sirće, so, šećer, biber i čili. Ako ne volite ljuto, preskočite čili ili koristite manje.

Dodajte količinu sirćeta u delovima i probajte jer postoje različite vrste. I svačiji ukus je drugačiji. Koristio sam jabukovo sirće.

Toplota treba da bude srednja.

Neprekidno mešajte 15-20 minuta dok se pašteta ne zgusne i ne počne da formira put na dnu šerpe.

Na kraju u vruću paštetu dodajte sitno seckane čenove belog luka i peršun, promešajte i ostavite da se ohladi.

Čuvajte u zatvorenoj posudi u frižideru do nedelju dana, ali ne verujem da će se tako dugo zadržati.

Dobija se divna i veoma ukusna pašteta od povrća (veganski namaz) koju namažete na parče hleba i uživate. Po izgledu i ukusu je bliska ljutenici.

Prijatno!

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

4
50
41
30
20
10
Oceni: