Način pripreme
Da biste pripremili ovu ukusnu vegansku paštetu, prvo očistite i iseckajte tikvice na sitne kockice.
Stavite ih na pleh obložen papirom za pečenje i pokapajte uljem, promešajte i pecite u zagrejanoj rerni sa ventilatorom 30 minuta.
Luk iseći na ne baš sitne komade i dinstati sa malo ulja i nekoliko kašika vode 10 minuta.
Dok se luk dinsta, šargarepu narendajte na krupno.
Čim crni luk omekša i ostane na masnoći, prebacite ga u drugu veću posudu (šerpu) i dinstajte šargarepu sa malo ulja i vode dok ne omekša.
Prebacite šargarepu na luk, a na njihovo mesto stavite paradajz, prethodno narendan da se smanji na pola.
Čim se paradajz zgusne, dodajte ga u šerpu sa lukom i šargarepom.
Dodati i pečene tikvice i sve ispasirajte u pire.
Ne mora da bude fini pire od povrća, neka se osete sitni komadići povrća.
Stavite lonac sa pireom od povrća na šporet i dodajte preostalo ulje, sirće, so, šećer, biber i čili. Ako ne volite ljuto, preskočite čili ili koristite manje.
Dodajte količinu sirćeta u delovima i probajte jer postoje različite vrste. I svačiji ukus je drugačiji. Koristio sam jabukovo sirće.
Toplota treba da bude srednja.
Neprekidno mešajte 15-20 minuta dok se pašteta ne zgusne i ne počne da formira put na dnu šerpe.
Na kraju u vruću paštetu dodajte sitno seckane čenove belog luka i peršun, promešajte i ostavite da se ohladi.
Čuvajte u zatvorenoj posudi u frižideru do nedelju dana, ali ne verujem da će se tako dugo zadržati.
Dobija se divna i veoma ukusna pašteta od povrća (veganski namaz) koju namažete na parče hleba i uživate. Po izgledu i ukusu je bliska ljutenici.
Prijatno!