Način pripreme
Svi znamo kako je lipa donedavno mirisala po baštama i parkovima, a ko ima kuću sa dve lipe ispred, sigurno ima i sveže osušen cvet lipe!
Po toplom vremenu predlažem da od njega napravite drugačiji domaći napitak - aromatični ledeni čaj!
U duboku posudu u koju stane nešto više od 3, 5 l na dno stavljamo cvet lipe tako da ga lepo prekrije. Nisam merio po težini, ali sam stavio 4 šake, na vrh stavio dva isečena limuna, dodao čašu od 200 ml meda i pola kilograma šećera.
Napunio sam izvorsku vodu do 3 litra i malo više. Malo sam promešao i ostavio da se ohladi, može i u frižideru 48 sati.
Povremeno sam mešao da se šećer rastopi. Posle predviđenog vremena procedio sam, a iscedio sam i cvet lipe i limun. Može se koristiti čista gaza. Zatim sam koristio finu cediljku.
Gotov ledeni čaj sa cvetom lipe čuvam u frižideru ili, ako ima više, zamrznem u plastičnim flašama u zamrzivaču.