Bonapeti.rs»Recepti»Deserti»Kremovi»Panakota»Panakota sa šumskim voćem

Panakota sa šumskim voćem

ValeriaValeria
Šef kuhinje
24699643
Panakota sa šumskim voćem
Fotografije: Valeria
2 / 3
Omiljeno
Skuvaj
Dodaj
Prijavi
"Panakota sa šumskim voćem je radost za oči i leptiriće u stomaku"

Potrebni sastojci

  • želatin - 15 g
  • kokosovo mleko - 250 ml, iz konzerve /više od 20%/
  • bademovo mleko - 250 ml
  • tečna vanilla - 1 kašičica
  • zaslađivač - 70 g ili po ukusu ili šećer
  • brašno mente - 1 supena kašika /može bez njega/ za aromu
* merne jedinice

Način pripreme

Koristim steviju za kolače i eritritol u prahu, koji su u odnosu 1:1 sa šećerom.

Stavila sam 1 supenu kašiku brašna od mente za aromu. Ali i bez njega je mnogo ukusno.

Želatin se rastvara sa 45 ml hladne vode i ostavlja se da nabubri.

Zatim se kokosovo i bademovo mleko sipaju u šerpicu. Dodaju se i ostali sastojci i meša se žicom za mućenje. Stavlja se na ringlu da se zagreje, ali ne sme da uzavri. Nabubreli želatin se sipa direktno u smesu i meša se dok se ne istopi. Nije potrebno unapred da ga topite.

Smesu za panakotu rasporedite u odgovarajuće posudice ili čašice. Stavlja se u frižider na nekoliko sati dok se ne stegne. Voće se dodaje kada se odozgo već blago stegnulo.

Moj savet je da napravite desert uveče za naredni dan.

Kokosovo mleko u konzervi nije kao drugo. Ono je dosta gušće, možete ga sresti i kao kokosov krem. Što je veći procenat masnoće to je ono gušće. Ako se ostavi u frižideru, odozgo se formira jedan tvrdi deo, a odozdo voda. Tvrdi deo je kokosova pavlaka.

U ovom slučaju potrebno je da bude na sobnoj temperari. Ako se odvojila voda, sipajte ceo sadržaj u posudu i izmešajte žicom za mućenje dok se ne dobije homogena smesa.

Bademovo mleko možete kupiti ili ga napraviti.

Za ovu Panakotu koristim želatin Radikom. U jednoj kesici ima 10 g i piše da je za 300 - 350 ml. Zato sam stavila 15 g.

Ali ukoliko koristite drugi želatin, pogledajte šta piše na pakovanju.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

4
50
41
30
20
10
Oceni: