Način pripreme
Ovo je jednostavan recept za pitu i vrlo jeftin.
Prvo izručimo brašno u vanglu, ali ne sve, ostavimo na dnu kese da možemo testo kasnije da premesimo - 2 puta.
U brašno dodamo so i polako dodajemo jedva mlaku vodu, ne baš toplu i mesimo.
Kada testo postane lepljivo i srednje čvrsto, onda posipamo sto brašnom, izručimo testo i mesimo u brašnu malo, pa podelimo na 2 dela i premesimo oba dela.
Stavljamo testo u dve različite vanglice, činije, u koje smo stavili po maalo ulja i premesimo u ulju i ostavimo u vanglicama da odstoji 20 min.
Za to vreme operemo krompir, oljuštimo, ponovo operemo i izrendamo u činiju. Oljuštimo luk, operemo, sitno naseckamo i dodajemo u krompir. Zatim dodamo vegetu, biber i malo ulja. Ako krompir pusti vodu, malo je iscediti.
Zatim, uzimamo jedan komad testa, posipamo brašno na sto, mesimo i nakon toga oklagijom razvučemo da bude debljine manje od 1 cm.
Isto uradimo sa drugim testom. Oba testa premažemo sa uljem. Drugo testo prebacimo na drugu površinu, testo koje smo prvo razvukli, stavljamo na sto sa stoljnjakom za pitu, i rukama razvlačimo prvo malo sredinu, nakon toga krajeve, tako da istanjimo koru da se takoreći providi. Krajeve zadebljane odstraniti.
Sipamo nadev po ivicama kore po dužini, prekrijemo nadev sa malim delovima kore i sa bočnih strana gde nema nadeva.
Preprskamo presavijenu koru sa malo ulja i celu koru. Onda urolamo sa obe strane savijemo da dobijemo oblik pite.
Rasečemo između i obe strane savijemo u kotur u podmazanu tepsiju.
Uključimo rernu na 250° da se ugreje. Isti korak ide sa drugom korom, samo je prebacimo sa radne površine na veći sto na kojem smo razvili prvu koru. Isto savijemo u kotur u tepsiju.
Tepsija treba da bude ona velika, najveća što može da stane u šporet. Premažemo pitu sa uljem i ubacimo u zagrejanu rernu.
Temperaturu smanjimo prvo na 200, kad pita malo zamiriše, smanjimo temperaturu na 150 odprilike.
Kad je već gotova, ugasimo rernu, ali pazimo da se ne prepeče, jer i ako je ugašena rerna, zbog toplote koja je i dalje prisutna, može da se prepeče.
Za to vreme u manju posudu stavimo malo vode i kockicu maslaca i istopimo na kolu. Izvadimo pitu iz rerne, preprskamo vodom i maslacem.
Onda poklopimo drugom malo manjom tepsijom i prekrijemo salvetom da pita omekša.
Kad omekša, sklonimo drugu tepsiju da pita ne potparava. Isečemo je i pita krompiruša je spremna za služenje.
Najbolje ide uz sezonsku salatu i jogurt, mada ne mora, predobra je i sama! :) Prijatno! :)
Zaboravila sam da slikam kad je pečena, odmah se pojela, to vam sve govori! :)
Komentari