Bonapeti.rs»Recepti»Turšija»Ljutenica»Mamina ljutenica

Mamina ljutenica

Albena AsenovaAlbena Asenova
Guru
8162713k269
Mamina ljutenica
Fotografije: Albena Asenova
1 / 2
25/09/2023
Omiljeno
Skuvaj
Dodaj
Prijavi
Priprema
120 min.
Kuvanje
60 min.
Ukupno
180 min.
Porcije
20
"Uživajte u pravoj i nezačinjenoj ljutenici sa ovim proverenim receptom, pošto od domaćeg nema ukusnije"

Potrebni sastojci

  • crvene paprike - 10 kg
  • patlidžan - 2 kg
  • paradajz pire - 1 i 1/2 kg
  • šargarepa - 1 kg
  • so - po ukusu
  • sirće - 50 ml
  • ulje - 800 ml
  • šećer - 1 šolja
* merne jedinice

Način pripreme

Crvene paprike i patlidžan pečemo, stavljamo u šerpu sa poklopcem da se dinsta. Oljuštimo i očistimo od semenki.

Šargarepu očistimo i skuvamo. Svo povrće sameljemo i stavljamo u veliki pleh, zajedno sa paradajz pireom, so po ukusu, sirće i šolju šećera.

Ljutenicu kuvamo, najbolje na šporetu na drva, oko sat vremena, mešamo periodično da ne zagori.

U porcijama dodajemo ulje da se lakše integriše u povrće.

Ako volite ljutenica da bude slađa dodajemo još šećera. Priremljenu ljutenicu na pari dobijamo dimljen i autentičan ukus.

Gotovu ljutenicu sipamo u suve tegle i zatvaramo. Tegle sterilizujemo dvadeset minuta u vreloj vodi. Kad se ohladi ostavljamo na tamnom i hladnom mestu.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

5
51
40
30
20
10
Oceni: