Način pripreme
Aktivirajte kvasac mešanjem u toplo sveže mleko sa 1 kašikom šećera i ostavite da se aktivira.
Mikserom umutite jaja sa šećerom dok se šećer ne istopi.
Od mešavine jaja, aktiviranog kvasca, rastopljenog maslaca, vanile, tečnog zaslađivača umesi se srednje meko testo za uskršnji kolač i ostavi da naraste na toplom 40 minuta.
Za to vreme jabuka se krupno narenda, pomeša sa tamnim suvim grožđem i korom pomorandže.
Dignuto testo se podeli na tri dela, od svakog dela se formira dugačak fitilj, spljošti i posle filom. Krajevi se preklope da ponovo formiraju fitilj.
Tri fitilja se ispletu i stave u odgovarajući kalup za pečenje.
Posle 20 minuta premaže se umućenim žumancetom sa 1 kašikom ulja i pripremljen uskršnji kolač posipamo šećerom.
Izbockajte tamno suvo grožđe na površini kolača i pecite u zagrejanoj rerni na 170stepeni dok se ne osuši.
Izvadimo uskršnji kolač sa nadevom i jedemo ga toplog!
Srećan i ukusan Uskrs!
Budite zdravi!