Način pripreme
Kvasac se aktivira sa malo svežeg mleka i kašikom šećera. Ostavlja se da naraste.
Spanać se očisti od drški i potapa se na 30 sekundi u vrelu vodu. Vadi se i odmah se isplakne hladnom vodom. Ocedi se.
Stavlja se u tiganj sa maslacem i dinsta se nekoliko minuta - da omekša. Dodaje se deo mleka, 2 kašike šećera i pasira se ručnim mikserom. Ohladi se potpuno.
Dodaju se so, arome, jaja, ostatak mleka i šećer. Odozgo se sipa brašno, pravi se udubljenje i dodaje se sav kvasac.
Testo se zamesi mikserom, dok se ne odvoji od zidova posude. Izvadi se i stavlja se u posudu, blago namazanu maslacem. Ostavlja se da naraste.
Naraslo testo se izvadi i stavlja na radnu površinu s malo brašna i deli se na dva dela. U jedan deo mogu da se dodaju parčići ratluka i mleveni bademi, a u drugi deo - bela čokolada i mleveni orasi ili samo suvo grožđe. Oblikovanje je po izboru, ali u većini slučajeva se plete pletenica. Oblik nije od značaja.
Oformljeni uskršnji kolačići se stavljaju u posudu za pečenje postavljenu papirom i ostavljaju se da narastu ponovo oko 40 minuta.
Preliv:
U posudu se sipa mleko, med i ostavljaju se na umerenoj ringli da provri smesa i da se zgusne. Nakon što je smesa gotova, dodaju se filirani bademi i ostavlja se još 10 minuta na umerenoj ringli. Sklanja se sa ringle u potpuno se ohladi.
Nakon što kolačići ponovo narastu, obilno se namažu prelivom i stavljaju se u hladnu rernu, a nakon toga se uključuje.
Peče se na 170 stepeni oko 40-45 minuta.