Bonapeti.rs»Recepti»Pecivo»Milibrot»Uskršnji kolač sa nadevom i orašastim plodovima

Uskršnji kolač sa nadevom i orašastim plodovima

Nikolina GeorgievaNikolina Georgieva
Šegrt
432013317
Uskršnji kolač sa nadevom i orašastim plodovima
Fotografije: Nikolina Georgieva
1 / 7
05/08/2023
Omiljeno
Skuvaj
Dodaj
Prijavi
Priprema
220 min.
Kuvanje
50 min.
Ukupno
270 min.
Porcije
3
"Najukusniji Uskršnji kolač sa nadevom i orašastim plodovima se pravi po ovom receptu!"

Potrebni sastojci

  • brašno - 1 kg + 300 g za razvijanje, mešenje
  • kravlji maslac - 120 g
  • sveže mleko - 450 g
  • šećer - 350 g
  • kvasac - 20 g svež
  • rum - 1 - 2 kašike esencija ili rum
  • so - 1/2 kašičice
  • limun - 1 komad, sok i kora
  • suvo grožđe - ili bademi, kandirane kore pomorandže
  • Za nadev
  • tečna čokolada
  • slatko po izboru
* merne jedinice

Način pripreme

Brašno je dva puta prosejano. Važno je da to uradite, kako bi Uskršnji kolač bio vazdušast. Takođe napominjem da su proizvodi na sobnoj temperaturi.

Kvasac se pomeša sa 2 kašike brašna, 1 kašikom šećera i 100 ml svežeg mleka. Nakon što pustite da se aktivira i zapeni (5 minuta), dodajte ga u brašno. Dodamo ostatak mleka, limun - sok i koru, jaja, esenciju, alkohol, šećer, so.

Umesite meko testo za Uskršnji kolač, dodajući polovinu maslaca. Mesimo vredno, najvažniji deo je, po meni, mešenje i „udaranje” testa o sto. Ovo aktivira kvasac i sastojci se dobro izmešaju. Ostavite da se diže na toplom mestu 1 sat, sat i po.

Ponovo umesite podignuto testo i dodati preostali maslac. Po želji se može dodati suvo grožđe. Ostavite testo da naraste drugi put.

Testo podelimo na 3 loptice i svaku na još 3. Ako su vam kalupi manji, možete podeliti i na 4 loptice pa svaku na 3 posle toga.

Uzimamo 1 lopticu i razvijte je oklagijom. Obilno premažite tečnom čokoladom ili slatkom po želji. U nadev volim da dodam i rendanu čokoladu. U fil se mogu dodati i orasi, na primer slatko od jabuka sa dodatkom sitno seckanih oraha i posuti cimetom.

Umotamo ga u rolat i isto ponovimo sa preostalim kuglicama.

Uzimamo 3 rolne i pletemo ih, kao pletenicu. Ivice su pritisnute, upletene jedna u drugu. Stavili smo Uskršnji kolač u papirni kalup. Može i samo u tepsiji, ali će se spljoštiti prilikom pečenja. Sa kalupom će zadržati svoj izgled.

Nakon što već imamo 3 Ukršnja kolača, ostavite ih da se dižu u kalupima 30-40 minuta.

Premažite umućenim belancetom, pospite mlevenim orasima, suvim grožđem, korom pomorandže i pecite 50 minuta na 170 stepeni.

Posle toga možemo da uživamo u najukusnijem Uskršnjem kolaču sa nadevom i orašastim plodovima.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

5
51
40
30
20
10
Oceni: