Način pripreme
Luk se očisti i sitno isecka. Šargarepa se oljušti i opere. Narenda se. Paradajz se opere i očisti.
Isecite ga na male kockice. Voda se sipa u lonac i zagreva.
Sipajte još ulja na dno lonca da se zagreje. Dodajte luk i šargarepu i pržite. Dodajte alevu papriku i pirinač uz stalno mešanje. Dodajte paradajz i nastavite da mešate.
Dodaje se prstohvat šećera da se ubije kiselost paradajza. Dodaje se vrela voda. Dodaju se čubar i biber. Promeša se.
Kobasicu prepolovite po dužini i svaku polovinu isecite na kriške. Pečene paprike isecite na kockice. Dodaju se u jelo. Posolite i kuvajte dok se pirinač ne skuva.
Gustina seoskog jela se može napraviti po vašem izboru podešavanjem količine dodane vode.
Jelo od pirinča može da bude tečno, gustine janije ili da se jede viljuškom. Kada sam završio sa kuvanjem, bilo je malo tečnosti.
Nakon što sam prohladio jelo sa pirinčem i kobasicom, poslužio sam je u gušćem izdanju.