Bonapeti.rs»Recepti»Turšija»Ljutenica»Klasična ljutenica

Klasična ljutenica

Raya AndonovaRaya Andonova
Šef kuhinje
5131851k
Klasična ljutenica
Fotografije: Raya Andonova
1 / 2
Omiljeno
Skuvaj
Dodaj
Prijavi
Priprema
150 min.
Kuvanje
40 min.
Ukupno
190 min.
Porcije
4
"Klasičnu ljutenicu serviramo na krišku hleba, sa prlenkom sa kačkavaljem, na brusketima, mekikama sa sodom ili dr."

Potrebni sastojci

  • paradajz - 2 kg, za konzervisanje
  • paprika - 1, 5 kg, mesnata (2 kg ako je manja)
  • patlidžan - 1 komad, veći
  • šargarepa - 1 - 2 komada
  • beli luk - 10 čenova
  • ulje - 2 - 3 kašike
  • so - 2 kašike
  • šećer - 1 kašika
  • čubar - 1, 5 kašičice
  • kumin - 1 kašičica
  • biber - 1/2 kašičice
* merne jedinice

Način pripreme

Paprika se opere i ispeče - najbolje na ploči ili u uređaju za pečenje paprika, ali ako nemate tu mogućnost, može se staviti i na aluminijumsku foliju u rerni, okrećući drugu stranu za završetak - oko 20-30 minuta na jednu pa drugu stranu. 10-20 na drugoj strani.

Patlidžan se opere, odstrani peteljka i, bez ljuštenja, preseče se po dužini na dva dela. Stavite dve polovine unutra i pecite u rerni oko pola sata.

Operite paradajz. Na svakom paradajzu sa donje strane napravite blagi poprečni rez i stavite ih u ključalu vodu. Šporet se isključi i ostavi na njemu 4 minuta, mešajući da nijedan deo ne ostane samo spolja. Zatim se vrela voda ocedi i prelije se veoma hladnom vodom.

Šargarepa se opere, po potrebi oljušti i skuva.

Pečenu i ohlađenu papriku oljuštite i uklonite dršku i semenke. Paradajz oljuštite i uklonite tvrdi deo u dnu drške. Mesnati deo omekšalog patlidžana se odvaja od kore. Uklonite većinu semena.

Pripremljeno povrće se zajedno pasira.

Izgnječite beli luk nožem i dodajte ga u šerpu sa ostalim povrćem.

Pustite da proključa i ostavite da se krčka na srednjoj vatri, uz stalno mešanje, dok većina vode ne ispari.

Začini se dodaju skoro pred kraj kuvanja ljutenice.

Kada se to uradi, sve se ponovo ispasira do finije strukture.

Na kraju se gotov proizvod degustira i po potrebi se dodaje još začina po ukusu.

Tegle se sterilišu u vrućoj vodi i pune ljutenicom odmah nakon skidanja sa vatre. Čvrsto zatvorite i okrenite tegle na poklopce. Tako se ostavljaju preko noći. Sutradan je ljutenica spremna za konzumaciju.

Klasičnu ljutenicu serviramo na krišku hleba, sa prlenkom sa kačkavaljem, na brusketima, mekikama sa sodom ili dr.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

5
51
40
30
20
10
Oceni: