Čokoladna torta Katerina

Doni NikiDoni Niki
Inovator
3421341k106
Čokoladna torta Katerina
Fotografije: Doni Niki
1 / 3
26/10/2023
Omiljeno
Skuvaj
Dodaj
Prijavi
Priprema
120 min.
Kuvanje
50 min.
Ukupno
170 min.
Porcije
16
"Torta sa korom od lešnika, sa dve vrste krema - čokoladni krem sa maslacem i krem od maskarponea, obučena sa čokoladnom fondanom"

Potrebni sastojci

  • kore
  • jaja - 6 komada
  • kravlji maslac - 360 g
  • šećer - 300 g
  • prašak za pecivo - 20 g
  • brašno - 260 g
  • lešnici - 200 g pečeni i oljušteni
  • esencija
  • čokoladni krem sa maslacem
  • maslac - 200 g
  • šećer u prahu - 200 g
  • čokolada - 100 g
  • kakao - 50 g
  • slatka pavlaka - 100 ml
  • esencija
  • Šlag
  • pavlaka - 200 ml
  • maskarpone - 250 g
  • šećer u prahu - 70 g
  • esencija
  • Za prelivanje kora
  • sveže mleko - 100 ml
  • šećer u prahu - 1 kašičica
  • čokoladni fondan - 250 g
  • Za dekoraciju
  • čokolada - 50 g
  • sveže mleko - 20 ml
  • bela čokolada - 30 g za bombone
  • zlatna boja - za ivice
* merne jedinice

Način pripreme

Lešnici se peku nekoliko minuta u mikrotalasnoj pećnici, pa ostave kratko dok se prohlade. Čoperom ili mlinom za orahe samelju se na sitno.

Mikserom umutiti meki maslac u penasti krem zajedno sa šećerom. U smesu dodavati jedno po jedno jaje i dobro mutiti posle svakog dodavanja, Smesa izgleda čudno - kao u komadima, ali to ne treba da vas brine. Prosejano brašno sa praškom za pecivo se dodaje u porcijama, meša se špatulom. Poslednji se dodaju mleveni lešnici.

Gotova smesa se peče u odgovarajućem plehu, ili kao što sam ja uradio -u velikom plehu od rerne, pokriven papirom za pečenje. Rerna zagrejana na 160 stepeni, pecite dok se kora ne osuši.

Gotova kora se ostavi neko vreme dok se ne ohladi. Isecite tri kore prečnika 16 cm.

U šerpu stavite pavlaku, čokoladu i kakao, zagrejte na šporetu dok se ne dobije homogena smesa.

Maslac i šećer u prahu se mute dok se ne dobije glatka i mekana smesa, zatim se dodaje ohlađena čokoladna smesa i esencija. Meša se do glatkog i čvrstog krema.

Ovaj krem se koristi za sklapanje torte od kora, a svaka od njih se navlaži svežim zaslađenim mlekom, a torta se čuva u frižideru nekoliko sati.

Umutite pavlaku sa šećerom u prahu, dodajte maskarpone i esenciju, mutite još 1-2 minuta, ne više, da se krem za tortu preseče.

Pripremljenom krem smesom se već ohlađena čokoladna torta premaže sa svih strana. Vratite tortu u frižider na oko sat vremena.

Od čokoladnog fondana se razvije pravougaona kora, koja se neravnomerno seče i prekriva spoljašnju stranu torte.

Od čokolade i svežeg mleka priprema se smesa kojom se kolač prelije odozgo. Ponovo ostavite u frižideru najmanje 30 minuta.

Od bele čokolade, koja se topi u mikrotalasnoj pećnici, prave se bombone u silikonskom kalupu. Zamrzavaju se u zamrzivaču, a zatim stavljaju na prazničnu tortu.

Natpisi, imena i želje su isečeni sekačima. Četkicom i bojom na natpisima je napravljen reljef.

Od čokoladnog fondana isecite 7 krugova, složite ih jedan na drugi, urolajte i napravite ružu, koju stavite na sredinu rođendanske torte.

Pospite čokoladnim krispijem i obojite ivice zlatnom bojom za čokoladnu Katerina tortu.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

4
50
41
30
20
10
Oceni: