Način pripreme
Maline se operu i ocede. Stavljaju se u lonac. Dodajte im 200-300 grama šećera. Stavite na šporet.
Mešajte dok se ne dobije lepljiva smesa, povremeno mešajući. Ostavite da se ohladi najmanje pola sata.
Isto se ponavlja još 2-3 puta. Kuvajte, povremeno mešajući, ohladite i ponovo najmanje 3 puta.
Posle poslednjeg kuvanja priprema se lonac sa gazom. Smesa se sipa unutra. Stavlja se tako da se ocedi i da semenke ostanu u gazi, a ostatak smese se sliva u lonac i koristiće se za žele.
Nakon što se sve ohladi, može se ručno ocediti. Smesa u gazi se odbacuje. Dodajte preostali šećer u šerpu sa sokom od maline. Kuvati dok se ne dobije željena gustina. Testira se tako što se stavi malo na tanjir, ostavi da se kratko ohladi i kašikom provuče kroz sredinu.
Kada smesa dostigne željenu gustinu, dodaje se limunska kiselina. Slatko od malina kuvajte još 5 minuta, smanjujući vatru.
Gotov žele od maline se sipa u prethodno pripremljene i potpuno suve tegle. Ova doza je dovoljna 4 tegle. Poklopci se stavljaju na tegle. Stavite tegle u šerpu i pokrijte vodom.
Temperatura vode mora odgovarati toploti tegli kako se ne bi slomile. Kuvajte 15 minuta nakon što voda proključa.
Odlučio sam da pravim žele pre nego slatko, jer maline imaju dosta semenki.
Žele od maline za zimnicu je gotov. Možete ga jesti uz palačinke, čizkejk ili uz šta god poželite.