Način pripreme
Rerna - 200 stepeni;
Ravan pleh za pečenje.
U blenderu/multipraktiku umutite brašno, šećer, prašak za pecivo i so, sa 1-2 okretaja. Dodajte hladan maslac, isečen na kockice iz dva puta. Mutite dok se smesa ne pretvori u velike, guste, mrve/kockce od maslaca. Ako je potrebno i smesa se baš mrvi, dodajte 1 supenu kašiku prethodno umućenog jajeta. Ponovo kratko mutite.
Izvadite smesu i podelite na dva dela. Zbog toga mućenja, testo je veoma lepljivo. Oklagijom razvijte na 0.5 cm. Ostavite na hladnom oko 45-60 minuta ili u zamrzivaču 15-20 minuta. Testo treba da se stvrdne.
Kad se dovoljno ohladi, kalupom za srce, prečnika 7 cm isecite keksiće. Od drugog testa takođe isecite kalupom prečnika 7 cm, isti broj kao i osnovih, i u sredini isecite malim kalupom, da dobijete rupu u obliku srca. Ostavite da se ohlade dok se ne stvrdnu.
Osnovne /bez rupe/ keksiće prebacite u pleh za pečenje, obložen papirom, namažite umućenim jajetom, odozgo stavite one sa rupom u sredini. Ivice ponovo namažite jajetom. U sredinu stavite kašičicu slatkog od malina. Ponovo ostavite da se ohlade i stegnu.
Isečke od testasakupite, ostavite da se ohlade i ponovo razvucite i isecite.
Pecite na 200 stepeni oko 10-12 minuta. Izvadite ih i ostavite da se ohlade u samomo plehu. Kad se ohlade ih prebacite na poslužavnik.
Napomena: Izuzeno fin keks od testa sa maslacem. Da bi bio dobar rezultat, tj. oblik, obavezno treba da se ohlade i stvrdnu, inače je nemoguće raditi sa njim.
Ako se slatko nakon pečenja smanjil, malo se rastopilo, dodajte kašičicu istog.
Ne može bez pirinčanog brašna. Ono daje lakoću i od njega se keks mrvi.