Način pripreme
Pita od šljiva je divna letnje-jesenja pita, koja kombinuje tanko hrskavo testo i veoma sočan i lep slatko-kiseli fil od šljiva.
U stvari, testo koje se koristi u ovom galetu je raznovrsno - može se koristiti za bilo koje kolače od šljiva koje želite da napravite. I sa slatkim i slanim filovima kao što su povrće ili šunka, sir i paradajz. Ispada nešto kao alternativa voćnoj piti.
U odgovarajućoj posudi pomešajte prosejano brašno (180 g), prašak za pecivo (1/2 kašičice) i so (1/4 kašičice).
U manju šerpu sipajte vodu i suncokretovo ulje, stavite na šporet i prokuvajte. Zatim sklonite sa ringle i odmah sipajte vrelu mešavinu vode i ulja u brašno i brzo umesite meko i elastično testo.
Ne vredi mesiti testo predugo i intenzivno, inače će gluten iz brašna početi da radi u njemu i to će promeniti svojstva testa za pitu.
Stavite testo u kesu i stavite u frižider na 30 minuta. Tamo će testo dobiti snagu i početi da radi kako treba - neće se kidati i pucati prilikom valjanja.
Pripremamo sastojke za punjenje.
Bolje je izabrati velike šljive, pa je mnogo lakše raditi sa njima, naime - iseći ih i ređati na testo.
Pomešajte šećer (40 g) i kukuruzni skrob (10 g).
Šljive prepolovite, uklonite košticu, a zatim isecite na kriške.
Dakle, testo je postavljeno i spremno za rad. Razvijte ga oklagijom u krug prečnika 30-32 cm. Ravnomerno rasporedite skrob sa šećerom ne dostižući ivicu od 3-4 cm.
Rasporedite orahe. Okolo rasporedite kriške šljiva.
Preklopite slobodne ivice testa prema unutra u krug.
Dobićete nešto poput otvorene pite.
Po želji testo i fil posuti sa nekoliko prstohvata šećera.
Pecite u rerni, zagrejanoj na 200 stepeni, 30-35 minuta.
Pita od šljiva je spremna.
Po želji možete je posuti šećerom u prahu. Eto kako je to ukusno!
Hit sezone šljiva je nesumnjivo ovaj galet od šljiva i oraha! Galet se može poslužiti topao (na primer sa sladoledom) ili hladan.