Bonapeti.rs»Recepti»Deserti»Kolači»Tart»Galet sa kajsijama

Galet sa kajsijama

marcheva14marcheva14
Šef kuhinje
1k2133k202
Galet sa kajsijama
Fotografije: marcheva14
1 / 5
25/11/2019
Omiljeno
Skuvaj
Dodaj
Prijavi
Priprema
30 min.
Kuvanje
35 min.
Ukupno
65 min.
Porcije
6
"Ne podvodite se skromnim imenom - ovo je unikatni slatkiš bogatog ukusa koji će osvojiti posebno mesto u vašem srcu"

Potrebni sastojci

  • puter testo
  • brašno - 175 g, belo
  • so - prstohvat
  • šećer - 12 g
  • maslac - 113 g (hladan u kockama)
  • voda - od 1 do 3 supene kašike, hladna voda
  • franžipan
  • bademi - 100 g, samleveni (bademovo brašno)
  • šećer - 100 g, kristal
  • maslac - 50 g, sobna temperatura
  • brašno - 1 supena kašika, belo
  • jaja - 1 komad
  • nadev
  • kajsije - oko 15 komada
  • šećer - 100 g
  • liker od limuna - 50 ml
  • bademi - filirani, za posipanje
  • sveže mleko - za poprskati (pavlaka)
  • šećer - za posipanje
* merne jedinice

Način pripreme

Rerna - 190-200 stepeni;

Pljosnata tava obložena papirom za pečenje.

U posudu se sipa brašno, šećer i so, meša se metalnom žicom za mućenje. Dodaje se hladan maslac u kocikaca i uz pomoć ručnog blendera ili prstima se smesa mesi da ostanu mrve. Dodaje se malo po malo hladne vode kako bi povezala sve.

Nije neophodno da se koristi cela količina vode. Čim se oblikuje testo, koje može rukom da se zahvati i da ostavi trag od pristiju znači da je gotovo. Zavija se u foliju, obrazuje se u pločicu i ostavi se na 30-40 min. u frižider.

Franžipan

Za to vreme se sprema bademov franžipan, tako što se pomešaju sampleveni bademi i šećer i stave se u mikser za testo na sporo ubrzanje. To je mikser s velikim sekačem na dnu. Dodaje se maslac, muti se, stavlja se u posudu i ostavi se u frižideru do upotrebe.

U posudu se stave prepolovljene kajsije očišćene od koštica, šećer, limunov liker, meša se. prekrije se i ostavi se sa strane.

Vadi se ohlađeno testo i razvije se u krug prečnika otprilike 30-32 cm. Dobro je da se razvije na papiru za pečenje, pa da se zajedno s njim prenese u tepsiju.

Namaže se franžipanom, on je gusta pasta i može da se koristi nož iz servisa, tako što se ostavi oko 5 cm spoljašnjih strana nenamazanih, to će biti ivica galeta.

Na njega se ređaju kajsije, polovine jedna do druge, pospu se šećerom, da se dobije malo karamel efekta i posipa se filiranim bademom.

Ivica testa se pažljivo zatvara ka centru, tako što se prave kao nabori.

Stavlja se u tepsiju. Testo se maže uz pomoć četke s malo svežeg mleka ili pavlake.

Pečer se na 190-200 stepeni oko 30-40 minuta.

Kad bude gotovo, ostavlja se da se ohladi na 15-20 minuta u tepsiji, zato što je veoma lomljiva, nakon toga se hladi na podmetaču. Služi se uz kuglu kisele pavlake.

Predlažem recept za Galet sa kajsijama, koja može da se spremi i sa drugim voćem - šljivama, breskvama. Naravno da je sasvim moguće da se ne priprema franžipan, tada će se dobiti Galet, malo skromnija po ukusu s kajsijama/breskvama, šljivama, način pripreme testa ostaje isti, po izboru je.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

5
51
40
30
20
10
Oceni: