Bonapeti.rs»Recepti»Slana peciva»Kiš»Galet sa šljivama i orasima

Galet sa šljivama i orasima

Galet sa šljivama i orasima3 / 3
Omiljeno
Skuvaj
Dodaj
Prijavi
Priprema
15 min.
Kuvanje
35 min.
Ukupno
50 min.
Porcije
6
"Hit u sezoni šljiva je nesumnjivo ovaj galet od šljiva i oraha"

Potrebni sastojci

  • za testo
  • brašno - 180 g
  • voda - 70 ml
  • biljno ulje - 70 g
  • prašak za pecivo - 1/2 kašičice
  • so - 1/4 kašičice
  • Za nadev
  • šljive - 400 g
  • šećer - 40 g
  • kukuruzni skrob - 10 g
  • orasi - 100 g
* merne jedinice

Način pripreme

Pita od šljiva je divna letnje-jesenja pita, koja kombinuje tanko hrskavo testo i veoma sočan i lep slatko-kiseli fil od šljiva.

U stvari, testo koje se koristi u ovom galetu je raznovrsno - može se koristiti za bilo koje kolače od šljiva koje želite da napravite. I sa slatkim i slanim filovima kao što su povrće ili šunka, sir i paradajz. Ispada nešto kao alternativa voćnoj piti.

U odgovarajućoj posudi pomešajte prosejano brašno (180 g), prašak za pecivo (1/2 kašičice) i so (1/4 kašičice).

U manju šerpu sipajte vodu i suncokretovo ulje, stavite na šporet i prokuvajte. Zatim sklonite sa ringle i odmah sipajte vrelu mešavinu vode i ulja u brašno i brzo umesite meko i elastično testo.

Ne vredi mesiti testo predugo i intenzivno, inače će gluten iz brašna početi da radi u njemu i to će promeniti svojstva testa za pitu.

Stavite testo u kesu i stavite u frižider na 30 minuta. Tamo će testo dobiti snagu i početi da radi kako treba - neće se kidati i pucati prilikom valjanja.

Pripremamo sastojke za punjenje.

Bolje je izabrati velike šljive, pa je mnogo lakše raditi sa njima, naime - iseći ih i ređati na testo.

Pomešajte šećer (40 g) i kukuruzni skrob (10 g).

Šljive prepolovite, uklonite košticu, a zatim isecite na kriške.

Dakle, testo je postavljeno i spremno za rad. Razvijte ga oklagijom u krug prečnika 30-32 cm. Ravnomerno rasporedite skrob sa šećerom ne dostižući ivicu od 3-4 cm.

Rasporedite orahe. Okolo rasporedite kriške šljiva.

Preklopite slobodne ivice testa prema unutra u krug.

Dobićete nešto poput otvorene pite.

Po želji testo i fil posuti sa nekoliko prstohvata šećera.

Pecite u rerni, zagrejanoj na 200 stepeni, 30-35 minuta.

Pita od šljiva je spremna.

Po želji možete je posuti šećerom u prahu. Eto kako je to ukusno!

Hit sezone šljiva je nesumnjivo ovaj galet od šljiva i oraha! Galet se može poslužiti topao (na primer sa sladoledom) ili hladan.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

4
50
41
30
20
10
Oceni: