Način pripreme
Za testo:
Sjediniti mlaku vodu, mlako mleko, kvasac, 1 kašiku šećera te izmešati i ostaviti da nadođe.
U dublju posudu usuti 400 g brašna, dodati so i izmešati, pa uliti nadošli kvasac, dodati žumamce, jaje, ulje, 2 kašike šećera i izmešati.
Pospepeno dodavati 400 g brašna i zamesiti mekše testo.
Radnu površinu posuti brašnom, izručiti testo, premesiti i podeliti na dva dela.
Oba dela podeliti na po osam jufkica i svaku jufkicu razviti oklagijom.
Slagati jufkice jednu na drugu i svaku premazivati omekšalim margarinom. Ne premazivati poslednju, šesnaestu jufkicu.
Pripremljeno testo staviti na poslužavnik koji ste obložili providnom prianjajućom folijom, prekriti providnom prianjajućom folijim i ostaviti u zamrzivač da odstoji 20 mjnuta.
Nakon toga testo izručiti na pobrašnjenu radnu površinu, oklagijom razviti u veliki krug i iseći na 24 trouglića.
Trougliće okrenuti na drugu stranu i na svaki trouglić staviti po jednu kašičicu nutele.
Uviti u kroasane.
Pripremljene kroasane ređati u pleh koji ste obložili pek-papirom.
Prekriti providnom prianjajućom folijom i ostaviti da odstoje 15 minuta.
Kroasane premazati umućenim belancetom i peći 25 minuta na 200 stepeni.
Pečene kroasane izvaditi iz rerne i ostaviti da se prohlade.
Lisnate kriasane sa nutelom servirati i poslužiti.
Savet: Za nadev možete koristiti eurokrem ili džem. Takođe, pečene i prohlađene kroasane možete posuti šećerom u prahu ili ih dekorisati otopljenom čokoladom. Prijatno!