Način pripreme
Meso od svinjskog buta operemo i očistimo od tetiva i membrana. Režemo ga na porcije.
Slaninu, praziluk i šargarepu iseći na sitne kockice. Vrganje potopimo u mlaku vodu oko sat vremena.
Operite pirinač i potopite ga u hladnu vodu 20 minuta.
U šerpu sipajte biljnu mast i u njoj kratko propržite slaninu.
Odvojimo je šupljikavom kašikom i stavimo meso. Krčkajte poklopljeno na umerenoj vatri.
Dodajte praziluk i šargarepu, vodu od natopljenih šampinjona, pečurke, so, biber i promešajte.
Nakon što su sastojci dinstani, vratite slaninu, dodajte oceđen pirinač i bujon od kostiju, u odnosu 3:1.
Pirinač je nabubrio i vreme je da se jelo sipa u tepsiju koja odgovara količini.
Posolite, dodajte komadić maslaca, pospite peršunom i prekrijte aluminijumskom folijom. Pecite u zagrejanoj rerni do kraja.
Ostavljamo pirinač u rerni u već isključenoj rerni još 30 minuta sa otvorenim vratima. Skinite foliju i pokrijte pleh pamučnom krpom.
Jelo od svinjetine sa pirinčem i pečurkama u rerni je veoma ukusno.