Bonapeti.rs»Recepti»Jela sa mesom»Svinjetina»Pirinač u rerni»Jelo od svinjetine sa pirinčem i pečurkama u rerni

Jelo od svinjetine sa pirinčem i pečurkama u rerni

Sevdalina IrikovaSevdalina Irikova
Šef kuhinje
5291523k
Jelo od svinjetine sa pirinčem i pečurkama u rerni5 / 5
Omiljeno
Skuvaj
Dodaj
Prijavi
Priprema
10 min.
Kuvanje
45 min.
Ukupno
55 min.
Porcije
6
"Ukusniji pogled na klasični recept za svinjetinu sa pirinčem, koji žurimo da podelimo sa vama"

Potrebni sastojci

  • svinjetina - 500 g buta
  • slanina - 100 g
  • pirinač - 1 šolja
  • pečurke - 1 tegla
  • vrganji - 3 komada, osušeni
  • voda - 100 ml, mlaka
  • bujon - 3 šolje, od kostiju
  • praziluk - 1 grančica, samo beli deo
  • šargarepa - 1/2 komada
  • biljna masnoća - 1/2 šoljica
  • maslac - 20 g
  • biber
  • nana - suva
  • so
* merne jedinice

Način pripreme

Meso od svinjskog buta operemo i očistimo od tetiva i membrana. Režemo ga na porcije.

Slaninu, praziluk i šargarepu iseći na sitne kockice. Vrganje potopimo u mlaku vodu oko sat vremena.

Operite pirinač i potopite ga u hladnu vodu 20 minuta.

U šerpu sipajte biljnu mast i u njoj kratko propržite slaninu.

Odvojimo je šupljikavom kašikom i stavimo meso. Krčkajte poklopljeno na umerenoj vatri.

Dodajte praziluk i šargarepu, vodu od natopljenih šampinjona, pečurke, so, biber i promešajte.

Nakon što su sastojci dinstani, vratite slaninu, dodajte oceđen pirinač i bujon od kostiju, u odnosu 3:1.

Pirinač je nabubrio i vreme je da se jelo sipa u tepsiju koja odgovara količini.

Posolite, dodajte komadić maslaca, pospite peršunom i prekrijte aluminijumskom folijom. Pecite u zagrejanoj rerni do kraja.

Ostavljamo pirinač u rerni u već isključenoj rerni još 30 minuta sa otvorenim vratima. Skinite foliju i pokrijte pleh pamučnom krpom.

Jelo od svinjetine sa pirinčem i pečurkama u rerni je veoma ukusno.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

5
51
40
30
20
10
Oceni: