Bonapeti.rs»Recepti»Glavna Jela»Ovčarski Paj»Parmantie od pačijeg mesa i batata

Parmantie od pačijeg mesa i batata

Yordanka KovachevaYordanka Kovacheva
Autor
3k78716k967
Parmantie od pačijeg mesa i batata
Fotografije: Yordanka Kovacheva
1 / 7
02/02/2024
Omiljeno
Skuvaj
Dodaj
Prijavi
Priprema
25 min.
Kuvanje
40 min.
Ukupno
65 min.
Porcije
6
"Parmantie od pačijeg mesa i batata - sofisticirano i ukusno jelo sa kojim ćete oduševiti svoje goste."

Potrebni sastojci

  • šalot luk - 50 g
  • mladi luk - 30 g, očišćen
  • peršun - 10 - 12 strukova, listovi
  • pačije meso - 600 g, konfi (očišćeni bataci)
  • batat - 600 g
  • đumbir - 2 cm, svež koren
  • pavlaka - 100 g, za kuvanje
  • maslinovo ulje - 1 - 2 supene kašike
  • crni biber - 2 prstohvata
  • so - po ukusu
  • Za hrskavu koricu
  • parmezan - 50 g
  • lešnik - 50 g, sirovi, oljušteni
  • redukcija balzama - sa limunom (za serviranje, po želji)
* merne jedinice

Način pripreme

Parmantie od pačijeg mesa i batata za vašu prazničnu trpezu.

Iseckajte luk (šalot i mladi luk). Otkinite listove peršuna i takođe ih sitno naseckajte.

Stavite u tiganj malo pačije masti u kojoj se konzervisalo meso i kratko propržite luk i peršun.

Zatim dodajte konfitirano pačije meso tako što ga iskidate, treba da bude kao kidano meso.

Kuvajte otprilike 5 minuta uz često mešanje.

Skuvajte batata sa kašičicom soli dok ne omekša, posle ih oljuštite. Možete i da ih skuvate na pari da ne bi pili mnogo vode. Tada će biti potrebno unapred da ih ogulite i naseckate na komade.

Izgnječite sladak krompir sa pavlakom i crnim biberom. Ponekad dodajem i prstohvat muskatnog oraščića, ali ne i so, zato što uz pačetinu ide nešto sladunjavo, za šta je batat savršen.

Kalup za tortu podmažite sa malo maslinovog ulja. Možete koristiti i prsten ili pak 6 malih prstenova za posebne porcije, zavisi od slučaja.

Rasporedite sloj pačijeg mesa na dno kalupa, odozgo stavite sloj pirea od batata i na kraju obilno pospite mlevenim parmezanom i lešnicima.

Pecite otprilike 20-30 minuta na 180 stepeni. Odvojte od kalupa i servirajte sa malim mlazom balzamiko redukcije (šo želji).

Elegantno jelo za vašu prazničnu večeru!

Pojašnjenje: Parmantije je vrsta ovčarske pite koja je preuzeta iz francuske kuhinje.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

4
50
41
30
20
10
Oceni: