Način pripreme
Rastvorite kvasac i šećer u ugrejanom svežem mleku. Dodajte rastopljenu mast i kravlji maslac i promešajte. Nakon toga stavite sitan sir i belance jajeta i ponovo mešajte žicom.
Sipajte brašno sa solju i zamesite glatko testo. Ako je tvrdo ( zavisi od sitnog sira i koliko je jaje/belance veliko) onda sipajte još malo mleka. U protivnom, sipajte malo brašna.
Uvijte čistom krpom i ostavite testo da stoji 30-40 minuta.
Za to vreme operite peršun i otkinite listove. Stavtite ih u posudu sa belim lukom, prstohvatom soli i maslinovog ulja da ih pokrije.
Pasirajte i ako je potrebno sipajte još malo maslinovog ulja. Dobijeno pesto od peršuna će nam služiti za premazivanje zemički, ali možete ga staviti i u nadev.
Podelite naraslo testo na 10 delova. Oblikujte loptice, spljeskajte ih i u svaku stavite parče sira po želji peršun.
Sastavite ivice i ponovo oblikujte loptu.
Poređajte zemičke sa sirom u pleh, obložen paprom za pečenje. Ostavite na toplom da nadođu oko 30 minuta i ponovo pokrijte čistom krpom.
Namažite zemičke žumancem, pomešanim sa malo vode i ulja. U sredinu svake stavite komad sira, pritisnite unutra da potone. Ostavite da stoji još 30 minuta.
Ostavite zemičke da se ohlade i namažite smesom od peršuna, belog luka i maslinovog ulja.
Prijatno!