Bonapeti.rs»Recepti»Pecivo»Pogačice sa sirom»Zemičke sa sirom i peršunom

Zemičke sa sirom i peršunom

Yordanka KovachevaYordanka Kovacheva
Autor
3k88017k
Zemičke sa sirom i peršunom7 / 7
Omiljeno
Skuvaj
Dodaj
Prijavi
Priprema
20 min.
Kuvanje
25 min.
Ukupno
45 min.
Porcije
10
"Aromatične zemičke sa sirom, belim lukom, sitnim sirom, maslacem za dobar početak dana"

Potrebni sastojci

  • sveže mleko - 140 g
  • svinjska mast - 80 g
  • kravlji maslac - 20 g
  • jaja - 1 komad
  • sitan sir - 150 g
  • sir - oko 150 g
  • brašno - 450 g
  • kvasac - 11 g
  • šećer - 1 kašičica
  • so - 2 kašičice
  • peršun - 1/2 veze
  • beli luk - 1 - 2 čena
  • maslinovo ulje
* merne jedinice

Način pripreme

Rastvorite kvasac i šećer u ugrejanom svežem mleku. Dodajte rastopljenu mast i kravlji maslac i promešajte. Nakon toga stavite sitan sir i belance jajeta i ponovo mešajte žicom.

Sipajte brašno sa solju i zamesite glatko testo. Ako je tvrdo ( zavisi od sitnog sira i koliko je jaje/belance veliko) onda sipajte još malo mleka. U protivnom, sipajte malo brašna.

Uvijte čistom krpom i ostavite testo da stoji 30-40 minuta.

Za to vreme operite peršun i otkinite listove. Stavtite ih u posudu sa belim lukom, prstohvatom soli i maslinovog ulja da ih pokrije.

Pasirajte i ako je potrebno sipajte još malo maslinovog ulja. Dobijeno pesto od peršuna će nam služiti za premazivanje zemički, ali možete ga staviti i u nadev.

Podelite naraslo testo na 10 delova. Oblikujte loptice, spljeskajte ih i u svaku stavite parče sira po želji peršun.

Sastavite ivice i ponovo oblikujte loptu.

Poređajte zemičke sa sirom u pleh, obložen paprom za pečenje. Ostavite na toplom da nadođu oko 30 minuta i ponovo pokrijte čistom krpom.

Namažite zemičke žumancem, pomešanim sa malo vode i ulja. U sredinu svake stavite komad sira, pritisnite unutra da potone. Ostavite da stoji još 30 minuta.

Ostavite zemičke da se ohlade i namažite smesom od peršuna, belog luka i maslinovog ulja.

Prijatno!

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

4
50
41
30
20
10
Oceni: