Način pripreme
Operite i osušite svinjsko meso sa kostima.
U posudi pomešajte med sa kečapom, paradajz sosom, roštilj sosom, pola kašičice aleve paprike, soja sosom, biberom i malo soli.
Nanesite malo mešavine preko svinjskih grudi, a ostatak ostavite za kasnije premazivanje.
Ostavite meso tako oko 2 sata. Zatim stavite u dobro nauljeni pleh, prelijte vinom sa strane, prekrijte folijom i stavite u rernu zagrejanu na 200-210 stepeni 20 minuta.
Podignite foliju, sipajte malo vode i ovde možete da namažete još marinade za svinjetinu. Ponovo zamotajte i stavite u rernu, smanjivši stepene na 140.
Pecite svinjske grudi sat vremena, a zatim okrenite meso, sipajte još mešavine začina i povećajte temperaturu na 170 stepeni. Pecite još sat i po, zavisno koliko je meso debelo, pazite i po potrebi dolijte vode, tek toliko da ne zagori dno.
Polovinom ovog vremena dodajte povrće – krompir i šargarepu, pomešane sa uljem, majčinom dušicom, ruzmarinom, solju i preostalom polovinom kašičice aleve paprike. Povrće za prilog nemojte seći na veoma debele komade, da ne ostane sirovo, a meso je već pečeno.
Krompir i šargarepu prelijte vodom, ali bez preterivanja. Na kraju skinite foliju i na kraju premažite meso gustom marinadom. Trebalo bi da dobijete lepu koru boje karamela.
Kada je sve spremno, izvadite iz rerne i ostavite meso da odstoji najmanje 10 minuta bez sečenja.
Pospite perima seckanog mladog luka i uz čašu crnog vina poslužite svinjske grudi sa prilogom od krompira i šargarepe.
Prijatno!
Napomena: Kod mene je pečenje trajalo nešto više od 3 sata, jer sam posle 140 stepeni postepeno povećavala na 150, pa na 160 i na kraju na 170-180. Moja ideja je bila da sporo kuvam svinjetinu kako bi bila sočna (i jeste). Ali da ne biste toliko dugo stajali pored šporeta, uradite to direktno na 170 posle prvih sat i 20 minuta.