Način pripreme
Pomešajte sok od jednog limuna, izgnječene čenove belog luka, smeđi šećer, so, biber, maslinovo ulje i soja sos i dobijenom marinadom obilno premažite losos sa svih strana.
Prebacite u odgovarajuću posudu, umotajte prozirnom folijom i ostavite u frižideru da se marinira najmanje sat vremena.
Neposredno pre pečenja izvadite kotlete iz frižidera.
Isecite limun na kriške.
Zagrejte roštilj na maksimalnu temperaturu, premažite ga slaninom i poređajte kriške limuna.
Na limun stavite kotlete od lososa, a na njih grančice ruzmarina i listove bosiljka. Kada okrećete kotlete, pripremite nove kriške limuna i premažite marinadom preko lososa pre okretanja. Koristite lopaticu za okretanje, a ne štipaljke.
Ribu na roštilju poslužite sa listićima bosiljka, grančicama ruzmarina i pečenim kriškama limuna.
Sočni losos na roštilju pečen na kriškama limuna je spreman.