Način pripreme
strongZagrejte mleko i maslac na laganoj vatri, pa ostavite da se ohladi na 37 stepeni. Izmrvite kvasac, dodajte šećer i dobro promešajte.
Ne čekajući da kvasac zapeni, umutite jaje, sipajte brašno sa solju i umesite glatko testo. Najlakše će vam biti da umesite testo u kuhinjskom robotu ili planetarnom mikseru sa nastavkom za testo.
Kada je gotovo i ne lepi se za ruke i radnu površinu, orašaste plodove staviti cele ili grubo iseckane. Mešajte još oko 1 minut.
Formirajte okrugli hlepčić i stavite ga u pravougaoni kalup za kolač, prethodno nauljen ili obložen papirom za pečenje.
Ostavite na toplom mestu da se udvostruči, pokrivajući čistom krpom.
Slatki hleb premažite svežim mlekom i pecite na 180 stepeni 30-35 minuta.
Izvadite iz kalupa i ostavite da se ohladi na rešetki.
Pošto ovaj hleb treba malo zasladiti, recept koji sledim kaže da se premaže sa malo vode u kojoj je rastvoren šećer. Ovo se radi odmah nakon vađenja iz rerne.
Ipak, preskačem ovaj korak, svejedno je stvar ukusa, sa 20 grama šećera u testu, po meni je dovoljno, ukus je veoma izbalansiran i savršen za jelo kako uz slana jela, tako i za kriške sa džemom, čokoladom. i drugim dodacima.
Prekrasan bečki hleb sa orašastim plodovima!